Review Fuji X20

La mai bine de un an şi jumătate de la apariţia aparatului foto Fuji X10 firma japoneză s-a hotărât să facă un upgrade aducând pe piaţă un nou model numit oficial Fuji Finepix X20.

Fuji Finepix X20
Fuji X20

Fuji X20 este un compact performant, cu un design retro, ce se adresează fotografilor ce doresc un aparat foto de dimensiuni reduse cu o calitate foarte bună a imaginii şi ce poate fi folosit pentru situaţiile în care nu au rucsacul cu DSLR la îndemână sau nu vor să-l care după ei tot timpul.

Fuji X20 este urmaşul modelului X10, de la care a preluat body-ul şi obiectivul. Modificările principale constau în captorul nou, o îmbunătăţire a vizorului, un procesor mai performant şi noi funcţionalităţi în meniu.

Construcţie şi utilizare

Construcţia este la standarde foarte înalte, corpul şi obiectivul fiind realizate integral din metal, plasticul fiind rezervat butoanelor de pe spate şi capacului de baterie.

fuji x20 test
X20

Design-ul este inspirat din aparatele rangefinder, cu vizor optic lateral şi rotiţe de comandă pe partea superioară a aparatului. Fuji X20 este disponibil în două versiuni, argintiu sau negru integral. Versiunea argintie arată foarte bine atrăgând cu uşurinţă privirile celor din jur, iar doi prieteni văzându-l mai de la distanţă au crezut ca este un Leica !

Fuji X20 se ţine şi se simte bine în mână datorită elementelor ce asigură o priză bună. Carcasa este solidă, fără a fi voluminoasă sau greoaie; Fuji X20 cântărind 353 g cu acumulator şi card de memorie şi are următoarele dimensiuni: 117 x 69.6 x 56.8 mm. Datorită dimensiunilor compacte aparatul foto a avut şi într-un buzunar mai mare de la geacă.

butoane fuji x20
butoane fuji x20

Fuji X20 are butoane şi rotiţe pentru majoritatea funcţiilor, adică nu trebuie să facem chiar totul din meniuri, iar meniurile la rândul lor sunt bine structurate, uşor accesibile fiind traduse şi în limba română.

fuji x20 română
limba română

Butonul Fn aflat în dreapta declansatorului într-o poziţie uşor de accesat poate fi customizat din meniu să execute funcţiile ISO, Dimensiune imagine, Calitatea imagine, Contrast dinamic, Simulare film, Mod AF, Detectare faţă, Zoom digital inteligent, Setare OVF/LCD, Raw.
Pentru compensarea expunerii aveţi la dispoziţie o rotiţă, care este bine plasată şi usor de acţionat cu un singur deget, chiar şi când privesti prin vizor. Mi-a plăcut faptul că această rotiţă are o cursă mai fermă şi nu poate fi mişcată din greşeală.

Alt buton util este cel numit “Q” ce se foloseşte la accesarea meniului rapid (Quick Menu) unde pot fi modificaţi 16 parametrii , precum sensibilitatea, balansul de alb, modul de lucru, reducere zgomot, calitate imagine, luminozitate lcd, etc.

Vizorul optic a evoluat faţă de cel de la X10.Acum include un ecran LCD transparent care suprapune pe imagine parametrii de expunere şi – poate cel mai important – afişează punctul de focus.

vizor lcd fuji x20
vizor si lcd

La modelul precedent, X10, principala problemă a vizorului era că nu afişa niciodata unde se afla punctul de focus. Acum aparatul afişează în vizor confirmarea focusului încadrând într-un pătrat verde punctul de focalizare activ (poate fi cel central sau oricare din cele 49 disponibile). Totodată, afişarea parametrilor expunerii (ISO, diafragmă şi timp) se face şi prin schimbarea culorii din negru în verde, respectiv în roşu dacă este ceva nasol cu expunerea sau focalizarea.

Vizorul acoperă aprox.85% din imagine, are reglaj de dioptrii, iar trecerea de la folosirea LCD-ului principal la vizor se poate face automat datorită unui senzor care sesizează apropierea ochiului. Dacă purtaţi ochelari de vedere s-ar putea să nu fiţi incomdaţi când veţi folosi vizorul, cel puţin pe mine nu m-a deranjat.
Deşi acest vizor este un pas înainte faţă de X10, care nu oferea nici o informţie, totuşi s-ar putea să găsiţi că afişarea din vizorul optic este destul de greu lizibilă, în plus nu trebuie să uitaţi de eroare de paralaxă !
Dacă tot am menţionat eroarea de paralaxă mai trebuie spus că deşi în manul nu veţi găsii informaţii detaliate despre acest subiect totuşi în vizor veţi fi avertizaţi când sunt probleme de paralaxă (în general apar la fotografierea obiectelor apropiate de aparatul foto). Avertizarea respectivă se face prin lipsa punctului de focus şi apariţia semnului dedicat.

Ecranul LCD deşi nu foarte mare, are doar 2.8 inci oferă o multitudine de informaţii!Afişajul prezintă o grilă de încadrare de 3×3 pentru regula treimilor, valorile pentru diafragmă, timp de expunere şi sensibilitate, histogramă în timp real, orizont articial (nivela electronică) şi indicatorul de distanţă, ce ilustrează grafic planul de focalizare.

lcd fuji x20
lcd x20

LCD nu este articulat (rotativ) şi nu are nici o rezoluţie ridicată (460.000 de pixeli este satisfăcător, însă alte modele au chiar un milion sau peste!) însă este clar şi vizibil la lumina zilei. Iar dacă lumina este prea puternică şi reglarea luminozităţii ecranului nu vă ajută prea mult mai puteţi activa din meniu opţiunea Monitor Sunlight Mode (Mod intensificare monitor), prin care ecranul devine şi mai luminos, dar se consumă şi mai mult curent.

Bliţul pop-up integrat, situat pe colţul din stânga se ridică prin acţionarea manuală a butonului buton amplasat pe faţa dinspre tine şi are opţiunile clasice: Auto, Forced flash şi Slow sync, plus reducerea efectului de ochi roşii.

blitz fuji x20
blitz

Dacă acest bliţ nu vi se pare este suficient de puternic, Fuji X20 are patină pentru bliţ extern şi aveţi la dispoziţie nu mai puţin de trei bliţuri Fuji.

Deoarece aparatul foloseşte un obturator central timpul de sincronizare cu flash-ul ajunge la 1/2000s, de aprox. 10 ori mai scurt decât cel disponibil pe majoritatea DSLR-urilor.Aceasta permite fotografierea cu bliţul pe lumină mai puternică (fill flash).

Datorită aspectelor enumerate mai sus pot spune că Fuji X20 este un aparat foto foarte reuşit din punct de vedere al controlului şi al modului de operare.

Calitatea imaginilor, ISO şi sistemul autofocus

Senzorul de la Fuji X20 foloseşte tehnologia X-Trans, similară cu cea folosită la Fuji X-Pro1, X-E1 şi X100s, şi are dimensiunile de 2/3”, având un factor de crop de aprox. 4x, fiind mai mare decât captorii folosiţi în majoritatea aparatelor compact. Dacă doriţi să aflaţi mai mult informaţii despre senzor vizitaţi şi site-ul Digicamdb.

Rezoluţia a rămas la 12MP, suficientă pentru majoritatea situaţiilor, iar împreună cu dimensiunea captorului relativ mare pentru un compact asigură o calitate sporită a imaginii.

Tehnologia X-Trans foloseşte o dispunere cvasi-aleatoare a filtrelor de culoare pe captor, ceea ce permite eliminarea filtrului AA, deci o claritate superioară a imaginilor, folosind pe deplin calitatea obiectivului. Captorul se comportă mai bine la sensibilităţi mari, iar gama de sensibilităţi este 100-12.800 ISO, accesibile la toate rezoluţiile.
Cum spuneam reglajul de sensibilitate poate fi accesat atât din Q-menu cât şi prin personalizarea butonului Fn prezent lângă declanşator.

Obiectivul lui Fuji X20 este un zoom echivalent cu 28-112mm (4x) cu luminozitatea 2.0-2.8. O caracteristică unică la aparatele din clasa compact este zoom-ul manual care foloseşte un inel similar cu al zoom-urilor pentru DSLR-uri, marcat cu focalele echivalente, adică 28-112, în loc de 7.1-28.4mm, ceea ce uşurează mult utilizarea.

28mm sau 7.1mm :

fuji x20 28mm
28mm

112mm sau 28.4mm:

fuji x20 zoom
112mm

Din meniu puteţi activa şi zoom-ul digital 2x:

fuji x20 zoom digital 2x
zoom digital

Inelul de zoom este folosit şi la pornirea aparatului foto. În poziţia Off zoom-ul se retrage parţial în corpul aparatului ceea ce facilitează transportul acestuia.
Montura obiectivului are filet, astfel pot fi ataşate filtre, parasolar sau alte accesorii, dar trebuie cumpărat un adaptor !

Calitatea optică a zoom-ului este excelentă, permiţând obţinerea de imagini foarte bune încă de la deschiderea cea mai mare a diafragmei. Datorită factorului de crop, profunzimea este semnificativ mai mare decât în cazul unui DSLR, ceea ce permite realizarea de peisaje, arhitectură şi interioare la deschideri mari ale diafragmei.

La focala maximă şi diafragma 2.8 permite obiectivul permite separarea subiectului de fundal, fapt util pentru realizarea portretelor.
Luminozitatea mare permite utilizarea de sensibilităţi mai mici în condiţii grele de lumină, ceea ce duce la o calitate sporită a imaginii obţinute.
Capabilităţile macro se obţin la focala cea mai mică (obiectivul în poziţia wide), având şi un mod supermacro care permite apropierea până la 1cm de obiectiv. Totuşi în mod supermacro dacă vă apropiaţi prea mult de subiect veţi observa că aparatul face umbră şi nu puteţi folosi nici bliţul încorporat.

Obiectivul are stabilizarea optică (Stabilizarea OIS) ce permite fotografierea subiectelor imobile la timpi relativ lungi, inclusiv la focale superioare.

fuji x20 Stabilizarea OIS
stabiliyare pornita

Timp de expunere 1/6 s :

Stabilizarea OIS fuji x20
stabilizare oprita

O altă îmbunătăţire faţă de X10 este implementarea modului Auto ISO care permite setarea sensibilităţii minime şi maxime împreună cu timpul de expunere de la care să aibă loc modificarea sensibilităţii. Aceasta permite o utilizare mai bună a aparatului în condiţii dificile de lumină deoarece aparatul va utiliza sensibilitatea pentru a încerca să ne menţină cel puţin la timpul de expunere selectat.

Crop 100% din imaginea realizată la ISO 1600:

fuji x20 iso 1600
crop iso 1600

Testul ISO poate fi văzut aici, imaginile au fost realizate cu setare NR (noise reduction) la -2 si Sharp la 0.

Măsurarea expunerii se poate face în mod Multi (matricial, cu recunoaşterea scenei), Spot şi Average. Modul Multi oferă expuneri foarte bune în majoritatea cazurilor.

Pentru cazurile dificile, există două posibilităţi de bracketing de expunere, unul clasic, care realizează 3 imagini separate cu expuneri diferite, dar şi un nou mod, ce salvează fiecare imagine în trei variante, modificând valoarea ISO la prelucrarea internă. Acest mod elimină problemele bracketing-ului clasic la fotografierea subiectelor în mişcare, unde putem avea momentul cel mai bun cu expunerea incorectă.

Fuji X20 dispune de opţiunea Dynamic range ce permite înregistrarea unei game dinamice superioare, adică păstrarea detaliilor în zonele foarte luminoase ale scenelor de mare contrast.
Este o funcţie similară modurilor Auto Lighting Optimizer sau Active D-Lighting de la unele DSLR-uri şi putem alege între Auto, 100%, 200% şi 400%, având la dispoziţie inclusiv un mod de braketing, care realizează 3 imagini separate cu setari diferite.
Salvarea fotografiilor realizate cu timpi lungi de expunere poate dura câteva secunde.

Modurile de expunere sunt cele uzuale, de la Auto şi moduri scenă la cele consacrate pentru utilizatorii cu experienţă P, S, A, M. Există şi filtre software pentru efecte de tip High Key, Low Key, Miniature, etc., posibilitatea de a face multiple expuneri într-un mod foarte intuitiv şi mă opresc puţin la modul Panorama.Dacă la alte aparate foto acest mod este cumva automatizat, la X20 trebuie să alegeţi unghiul ( 120, 180, sau 360 de grade) şi direcţia de mişcare a aparatului ( stânga, dreapta, sus, jos).

panorama fuji x20
panorama

Advanced filter – partial color blue:

fuji x20 filter
partial color blue

Alte poze cu simulare de film şi filtre pot fi văzute aici.

Balansul de alb prezintă opţiunile uzuale, de la Auto la preset-uri, scara Kelvin şi manual. Nu lipseşte nici butonul dedicat reglării balansului de alb.

fuji x20 balans de alb
auto white balance
fuji x20 white balance
color fluorecent

Imaginile sunt prelucrate cu noul procesor EXR II, ce asigură şi o viteză sporită atât în utilizarea aparatului, inclusiv la focalizare, cât şi creşterea cadenţei de fotografiere până la 12fps.

Focalizarea foloseşte un sistem hibrid, care combină detecţia de fază şi cea de contrast, ceea ce permite obţinerea unei viteze şi precizii superioare aparatelor compact obişnuite chiar în condiţii dificile de lumină. Pentru performanţa maximă, există în meniu în zona Power management opţiunea High performance.
O noutate în ceea ce priveşte focusul este funcţia Focus Peak, ce vine în ajutorul celor care preferă focalizarea manuala. Odată activată funcţia Focus Peak, pe ecranul LCD apar marcate zonele de sharp cu o culoare stridentă (alb, verde sau galben) pentru a aprecia mai uşor planul de focus.

Autonomie, format fişiere, conectivitate şi stocare

Fuji X20 este alimentat de un acumulator de tip Li-Ion NP-50 care, conform specificaţiilor date de producător îi asigură o autonomie de 270 de cadre (LCD : ON, AUTO mode). În timpul testelor autonomia a variat între 240 şi 500 cadre în funcţie de cât de mult am folosit LCD-ul, care este principalul consumator de curent, iar încărcarea acumulatorului a durat aproximativ 2 ore.

Oricum este recomandat să aveţi un acumulator de rezervă sau dacă intenţionaţi să folosiţi aparatul în excursii mai bine cumpăraţi doi acumulatori. Şi să nu uitaţi că performanţa unui acumulator este influenţată şi de temperatură (când este frig autonomia acumulatorului poate scade dramatic).

Fuji X20 permite salvarea imaginilor în format jpeg şi RAW, aparatul fiind livrat cu software propriu pentru prelucrarea imaginilor RAW: RAW FILE CONVERTER EX powered by SILKYPIX, ce funcţionează doar pe Windows.

Filmele sunt înregistrate la o rezoluţie maximă de 1980×1080 (60 fps) în format MPEG-4 cu sunet stereo.Cu Fuji X20 se poate filma doar în modul “auto”, fără a putea seta manual diafragma. Pot fi aplicate filtrele de culoare (“simularea” filmelor Velvia, Astia, Provia specifica Fuji) şi se pot face poze în timpul filmării, pozele având rezoluţia folosită pentru filmare.

La târgul de aviaţie românească:

Există şi posibilitatea folosirii unui microfon extern (Fujifilm MIC-ST1) care se conectează la mufa USB a aparatului în plus X20 permite reglarea nivelului sonor la înregistrare.Şi trebuie să aveţi în vedre că sunetul (zgomotul) produs de aparat în timpul filmări poate fi înregistrat.

Legend on TourHarley Davidson

Tot pentru filmare puteţi seta ca aparatul foto să recunoască tipul de scenă şi astfel să ajusteze automat setările în funcţie de condiţiile de filmare.

Din punct de vedere al conectivităţii, Fuji X20 are un conector USB 2.0 şi unul HDMI. Stocarea fotografiilor se face pe carduri de tip SD/SDHC/SDXC de maxim 64 de GB. Eu vă recomand carduri Class 10 dacă vreţi să folosiţi şi funcţia video a aparatului.

Preţ

Dacă aţi citit acest articol până aici cred că deja bănuiţi că preţul este pe măsura performanţelor, iar dacă aţi trecut direct la preţ, poate ar fi bine să citiţi restul articolului ca să înţelegeţi de ce preţul este (la momentul scrierii articolului) de 2.499 lei.
Pentru preţ actualizat şi/sau oferte verificaţi aici (varianta pe negru) si aici pentru varianta argintie.

Concluzii

Fuji X20 este un aparat foto ce va da rezultate foarte bune în toate situaţiile în care nu avem la îndemână voluminoasa trusă DSLR.
Aşadar, celor care işi doresc un aparat foto performant, compact şi versatil şi nu vor să facă pasul la un DSLR ( care poate fi cel puţin de trei ori mai mare şi mai greu,iar obiectivul de kit slab) sau au deja un DSLR dar vor şi un aparat foto compact performant le recomand Fuji X20.
Ar mai trebui spus că deşi Fuji X20 poate fi folosit indiferent de nivelul de experienţă al utilizatorului,totuşi cred că X20 se adresează cu precădere fotografilor pasionaţi, cunoscători ai tehnicii foto. Iar dacă nu vă număraţi printre ei atunci aveţi un motiv în plus să învăţaţi mai multe lucruri despre fotografie.
Toate imaginile realizate cu Fuji X20 pot fi văzute aici

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Ce mi-a plăcut mie la Fuji X20:

• Calitatea foarte bună a imaginilor
• Obiectiv luminos şi cu focala utilă (zoom 4x)
• Funcţia Auto ISO care permite setarea sensibilităţii minime şi maxime împreună cu timpul de expunere de la care să aibă loc modificarea sensibilităţii
• Patină pentru bliţ extern şi conexiune pentru microfon extern
• Autofocus rapid şi precis pentru un aparat foto din această categorie
• Focus peaking la focalizarea manuală
• Construcţie solidă, design retro
• Filmare Full HD cu sunet stereo ce poate fi reglat din meniu
• Vizor îmbunătăţit

ishoot.ro

Ce nu mi-a plăcut mie la Fuji X20:

• Lipsa ecranului LCD rabatabil
• Rezoluţie modestă la monitorul LCD
• Lipsa setărilor manuale în modul video
• Pentru a folosi diafragma f/2.8 în condiţii de lumină puternică trebuie utilizat modul Manual deoarece în modurile de lucru cu prioritatea de diafragmă sau de timp, viteza maximă a obturatorului este de numai 1/1000, ceea ce e prea puţin în condiţii de lumină puternică chiar cu ISO minim
• Strâns legat de aspectul menţionat mai sus ar fi fost util includerea în meniu a unui filtru ND aşa cum se găseşte la alte modele, dar pentru că lipseşte trebuie să găsiţi alte metode

fotostefan

8 thoughts on “Review Fuji X20”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.