Review Nikon D600

Zilele acestea am avut ocazia sa testez Nikon D600, cel mai nou DSLR Full-Frame lansat de compania nipona in luna septembrie 2012.

nikon aparat foto digital full frame
Nikon D600

Constructie si utilizare

nikon full frame
Nikon D600

Intentia inginerilor japonezi a fost ca Nikon D600  sa fie un “hibrid” intre un Full Frame din gama Pro (D700, D800) si aparatele pentru fotografii entuziasti, in speta Nikon D7000, dar cu tot respectul cuvenit muncii depuse de ei, mie mi se pare ca de fapt Nikon D600 este un Nikon D800 mai mic.Daca va uitati la dimensiunile celor trei aparate Nikon D7000, Nikon D600 si Nikon D800 si mai ales daca veti avea ocazia sa le comparati fizic s-ar putea sa-mi dati dreptate.In plus calitatea materialelor, butoanele sunt foarte apropiate de D800.

nikon review
Nikon D600

Body-ul lui Nikon D600 este construit din policarbonat, cu elemente din aliaj de magneziu. Conform siteului producatorului D600 beneficiaza de acelasi grad de etanseizare  impotriva stropilor de apa si a interperiilor ca si D800.

Se vede insa de la primul contact ca D600 nu e destinat incepatorilor, ci fotografilor entuziasti, care doresc sa treaca la formatul de senzor full-frame,sau fotografilor de eveniment cu un volum de activitate mediu, care doresc un aparat o rezolutie mai buna decit pe D700, fara a cheltui cit pentru un D800.

nikon de sus
D600

Mi-a placut faptul ca de la primul contact am putut gasi cu usurinta fiecare functie de pe aparat, modul de control al D600 fiind apropiat cu cel de pe alte DSLR-urile APS-C precum batrânul meu D90: doua rotite pentru stabilirea parametrilor expunerii, ecranul superior pentru afisarea acestora, precum si prezenta unor butoane dedicate pentru setarea diverselor functii. Mai mult pe linga butonul pentru blocarea rotitei “Moduri de functionare” a fost adaugat un buton ce blocheaza schimbarea accidentala a rotitei “Selector moduri”.

butoane aparat foto
Butoane D600

Astfel, combinatia buton+rotite permite o accesare incomparabil mai rapida a functiilor dorite, decit interminabila plimbare in meniuri de pe aparatele entry-level D3100 , D3200 sau D5100

Nikon D600 pune la dispozitia utilizatorilor posibilitatea de a salva anumite setari si de a le folosii prin simpla rotirea o butonului “Selector moduri” catre pozitia U1 sau U2.In plus are si doua butoane pentru functii custom (aflate in partea laterala a obiectivului in apropierea gripului), ale caror functii pot fi personalizate foarte usor din meniul aparatului.
Daca aceste butoane nu sunt suficiente D600 are si optiunea “My Menu” cu ajutorul careia pot fi apelate rapid diferite setari ale aparatului foto.

nikon my menu
My Menu

Nikon D600 dispune de doua sloturi de card SD, ce pot fi folosite in modurile: Overflow (Depasire – cardul din fanta 2 este folosit numai cind cardul din fanta 1 este plin), Backup (Rezerva – fiecare imagine este inregistrata de doua ori, o data pe cardul din fanta 1 si o data pe cardul din fanta 2) si RAW Slot 1—JPEG Slot 2 (RAW fanta 1 – JPEG fanta 2 – ca si la Backup , cu exceptia faptului ca, copiile fotografiilor NEF/RAW inregistrate la setarile NEF/RAW + JPEG sunt inregistrate numai pe cardul din fanta 1 si copiile JPEG pe cardul din fanta 2).

carduri sd nikon
Carduri SD

De asemenea din “Movie settings” (Setari filme) – Destination (Destinatie) puteti seta ca filmele sa fie inregistrate doar pe cardul din fanta 2.
Mai trebuie mentionat si faptul ca este indicat sa folositi carduri de viteza mare, ca de exemplu Sandisk Extreme SDHC 16GB 45MB/s HD Video sau SanDisk Ultra SDHC 16GB UHS-I , altfel nu veti beneficia de cele pina la 5 cadre pe secunda si nici filmarile nu se vor inregistra bine.Eu am facut un test cu un card SD mai vechi cu viteza de 4MB/s si m-am convins de utilitatea cardurilor de viteza mare.

Cred ca fotografii de evenimente vor fi multumiti de toate aceste posibiltati de setare a aparatului foto, de ergonomia corpului aparatului, ce este si relativ usor, cantarind 760g (doar corpul aparatului).

Legat de modul de utilizare trebuie sa va spun si despre modul Live View.

Modul Live View al lui Nikon D600 este similar celui intalnit pe D800 si include, printre altele, optiunile de afisare al gridului, orizontul virtual dar si posibilitatea de a personaliza informatiile si setarile care sunt afisate in mod constant pe ecran. Viteza de focalizare in modul live-view este decenta, dar nu straluceste.

orizont virtual
Orizontul virtual

Orizontul virtual poate fi utilizat si in vizor, dar D600 va afisa inclinarea laterala a aparatului utilizand indicatorul de expunere si nu cu ajutorul unui indicator dedicat suprapus peste imaginea din vizor, asa cum mi-ar fi placut sa vad.

ishoot.ro

Daca tot am amintit de modul Live view sa va spun cateva cuvinte despre functia de filmare.Mai intai partile placute: Nikon D600 filmeaza la rezolutie Full HD 1080p (30, 25, 24 fps) iar filmele sunt salvate in format MPEG-4 cu compresie H.264, nivelul sunetului inregistrat de microfonul intern poate fi ajustat automat sau manual, din meniul aparatului si aparatul dispune de un conector de 3,5mm pentru microfon extern, prin iesirea HDMI poate fi salvat fluxul video in format necompresat.Timp maxim de inregistrare aprox. 29 minute 59 secunde.
Imi place ca inginerii Nikon s-au gandit sa proiecteze capace diferite pentru conectorii video, audio,telecomanda.La alte modele exista un singur capac ce acopera toti acei conectori si cand vrem sa accesam doar unul din ei deschidem capacul pentru toti conectorii.

capac nikon
Capace

Sa spun si partea mai putin placuta: in timpul filmarii , in modurile P ( Programmed Auto ),S (Shutter-priority),A (Aperture-priority) nu puteti controla diafragma, timpul de expunere, ISO, doar Compensarea expunerii poate fi modificata.In modul M (Manual) puteti controla timpul de expunere si ISO, diafragma o stabiliti inainte sa intrati in modul Live View. Vedeti si instructiunile in limba engleza realizate de catre cei de la Digital Camera World

Modul Manual: 1/50 F/3.5 ISO 3200

Alte filmari gasiti pe youtube pe canalul meu fotostefanro.

Fotografiile realizate in modul Live View, in modul filmare, sunt taiate sau “cropate” , daca va place mai mult acest termen, la dimensiunile 16:9, la fel ca inregistrarea video.

live view nikon
Live View
live view nikon
Live View

Amatorii de time lapse photography au la dispozitie pe linga modul Time Lapse si modul Interval Timer Photography.
Diferenta intre cele doua este ca in modul Time Lapse aparatul foto realizeaza singur filmul, fara sonor, pe cand la Interval Timer Photography, trebuie sa descarcati imaginile in calculator si cu ajutorul unui program, de exemplu VirtualDub sa realizati filmul respectiv.

Calitatea imaginilor, ISO si focalizare

Nikon D600 dispune de un senzor Full Frame ce ofera o rezolutie efectiva de 24,3 megapixeli, cum am amintit deja D600 poate fotografia in rafala cu pana la 5,5 cadre pe secunda si are un sistem de focus (Multi-CAM 4800FX) compus din 32 de puncte de focalizare, din care 9 senzori sunt in cruce. Sensibilitatea poate fi scazuta pina la -1 EV si este compatibil la pina la f/8.
Legat de sistemul autofocus mai trebuie spus ca desi sistemul AF este rapid si precis cele 39 de puncte ocupa o zona destul de mica din cadrul Full Frame:

nikon viewfinder puncte af
Viewfinder Nikon D600
pescarus zburand
3D tracking

rate in zbor
Ratele

imaginea de mai sus este crop 100% din imaginea ce poate fi vazuta la Galeria foto.

La prezentarea de moda a Cosminei Englizian:

fashion show cosmina englizian
fashion

imaginea originala este la Galeria foto.

Daca la fotografiile cu subiecte statice nu este o problema, pentru ca puteti sa focalizati si apoi sa recompuneti cadrul destul de usor, in cazul subiectelor in miscare (pasari,masini,avioane de acrobatie,sportivi etc) cu functia AF Tracking, s-ar putea sa observati limitarea trackingului la zona centrala a cadrului. Dar totusi, din fericire, functia AF-tracking functioneaza aproape impecabil de fiecare data.Spun aproape impecabil deoarece in afara de conditiile de fotografiere, obiective folosite mai intervine si experienta fotografului.Si trebuie sa mai adaug ca aici la mine pe blog veti gasi si imagini cu zgomot de imagine, poze care nu sunt clare (in viziunea cropului de 100% perfect), decupari dupa bunul meu plac.Blogul meu nu este adresat celor care vineaza perfectiunea tehnica sau teste in care nu se pupa firma producatoare.

rate titan bucuresti
Ratele

Aceste puncte de focalizare acopera mai bine cadrul in momentul in care folositi obiective DX sau modul DX.Eu am facu o proba cu un obiectiv Sigma 17-50mm f/2.8 DC EX HSM OS si puteti vedea imaginile respective la Galeria Foto:

aparat foto nikon obiectiv sigma
Nikon D600 Sigma 17-50mm f/2.8

La DreamHack cu Nikon D600 si Sigma 17-50mm:

Nikon D600 si Nikon 24-85mm VR:

fete dreamhack bucuresti
Nikon D600 cu 24-85mm VR

crop din imaginea de la Galeria foto.

In momentul in care folositi un obiectiv DX in vizor o sa apara si chenarul ce va ajuta la incadrarea imaginii si mai trebuie sa stiti ca daca folositi obiective DX sau modul DX rezolutia fotografiilor scade de la 24 megapixeli la aproximativ 10 megapixeli.Iar pentru ca D600 are motor de focalizare puteti folosii si obiectivele mai vechi (de exemplu cele cu inel de diafragma).

Din punct de vedere al calitatii imaginilor la valori ISO ridicate, Nikon D600 ofera o surpriza placuta. Imaginile au un nivel al zgomotului de imagine bine controlat pana la ISO 6400.

iso 6400
ISO 6400

nikon iso 3200
ISO 3200

crop 100% din imagine, ce pot fi vazute la Galeria foto

Autonomie si conectivitate

Conform producatorului, Nikon D600 poate inregistra aproximativ 900 de cadre cu o singura incarcare a acumulatorului. In testele mele am facut peste 900 de fotografii cu o singura incarcare a acumulatorului (am si filmat cateva minute dar  nu am utilizat blitzul integrat in tot acest timp).
D600 este alimentat de la un acumulator tip EN-EL15, acelasi ca si la D7000, D800/D800E si Nikon 1 V1.
Incarcarea completa a unui acumulator EN-EL15 dureaza aproximativ 2 ore si 30 minute.Un alt detaliu ce merita mentionat este butonul ce impiedica caderea libera a acumulatorului dupa ce ati deschis usa compartimentului respectiv.
Daca autonomia furnizata de un singur acumulator nu este suficienta pentru voi, atunci puteti achizitiona un battery grip, numit MB-D14. Acest grip pe linga marirea autonomiei de lucru va va usura si munca atunci cand veti realiza fotografii in mod portret deoarece nu veti mai rasucii mana.In acest fel pozitia de utilizare este mai comoda iar ergonomia crescuta va permite timpi de expunere mai mari, cu riscuri mai mici de a realiza imagini neclare.

In ceea ce priveste optiunile de conectare, Nikon D600 are un conector USB 2.0 alaturi de o iesire HDMI, conector pentru microfon extern,pentru declansator pe fir ( eu am testat aceste doua modele: Hahnel Giga T Pro 2.4GHz – Declansator wireless cu timer pentru Nikon si Micnova MQ-S7 – declansator cu fir) si are doua receptoare IR  (unul in fata, iar al doilea in in partea din spate a aparatului) pentru declansatoarele fara fir.Si apropo de declansatoarele cu sau fara fir: chiar daca nu aveti, sau le uitati acasa cum am patiti eu, D600 va pune la dispozitie si modul Exposure Delay Mode (Mod Intirziere expunere) cu ajutorul carei declansarea este intaziata cu 1s, 2s, sau 3s.

Nikon D600 este compatibil cu modulele Wi-Fi si GPS de la Nikon.

Concluzii

Am ramas placut impresionat de Nikon D600 si asa cum am spus de la inceput se vede ca acest aparat foto nu e destinat incepatorilor, ci fotografilor ce doresc sa treaca la formatul full-frame, sau fotografilor de eveniment cu un volum de activitate mediu, care doresc un aparat o rezolutie mai buna decit pe D700, dar fara a cheltui cit pentru un D800.
Cei care a folosit aparate foto Nikon trecerea la D600 va fi usoara si aproape sigur cei mai multi dintre acestia vor gasi in D600 un partener de incredere.

Ce mi-a placut mie la Nikon D600:

Calitatea imaginilor la valori ISO ridicate
Sistemul AF rapid si precis,
Fotografierea in rafala cu pana la 5 cadre pe secunda
Balansul de alb automat se descurca in majoritatea conditiilor
Doua sloturi de card SD
Motor de focalizare incorporat
RAW pe 14 biti
Desi nu este chiar usor,aprox. 1320g cu acumulator,carduri si obiectivul 24-85mm f/3.5 – 4.5G ED VR AF-S NIKKOR, totusi greutatea este suportabila
Vizorul mare si destul de luminos
Conectorul pentru microfonul extern
Filmare Full HD cu format necompresat prin conectorul HDMI
Orizont electronic virtual cu doua axe
HDR (Interval dinamic ridicat)

Ce nu mi-a placut mie la Nikon D600:

Punctele de focus nu acopera in mod optim cadrul Full Frame
Prezenta modurilor Scena ( Scene Modes – Creative Photography )
In modul Manual nu se poate modifica diafragma in timpul filmarii
Modul declansare silentioasa nu prea mi s-a parut silentioasa
Capture NX nu este inclus in pachetul/pretul aparatului

Toate imaginile realizate de mine cu Nikon D600, neprelucrate, pot fi vazute la Galeria foto, iar imagine realizate de altii vedeti aici.

Nikon D600 se gaseste atat in varianata body cat si la kit cu obiectivul 24-85mm f/3.5 – 4.5G ED VR AF-S NIKKOR (review-ul poate fi citit aici), iar pentru pret si disponibilitate, varianta body verificati aici, iar pentru varianta kit aici.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

13 thoughts on “Review Nikon D600”

  1. Pingback: Test Nikon D5200
  2. Pingback: Nikon D610 ??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.