Test cu mirrorlessul Sony A5100 si obiectivul Sony E 18-200mm f/3.5-6.3 OSS LE

Mirrorless-ul Sony A5100 înlocuieşte modelul A5000 prezentat la CES în iarnă şi chiar dacă la exterior sunt identice, la interior A5100 a preluat multe din inovaţiile prezente la “fratele mai mare” Sony A6000 şi anume: senzorul CMOS de de 24 de megapixeli împreună cu renumitul sistem de focalizare hibrid cu 25 de zone pentru detecţie de contrast şi 179 de puncte de focalizare prin diferenţă de fază, dar are şi o funcţie de filmare mai performantă – posibilitatea de a înregistra Full HD cu codecul XAVC S la 50MB/s.

sony a5100 mirrorless review
Sony A5100

Dacă doriţi să ştiţi cum s-a descurcat în test acest Sony Alpha A5100 sau ILCE-5100 cum îl mai numeşte firma japoneză (ILCE fiind prescurtarea de la Interchangeable Lens Camera with E-mount, adică aparat foto cu obiectiv interschimbabil şi montură E), vă invit să citiţi mai departe.

Sony A5100 specificaţii tehnice pe scurt:

Senzor: CMOS APS-C EXMOR de 24,3 megapixeli (6000×4000)
ISO: 100-25.600
Format imagine: JPEG, RAW sau JPEG+RAW
Bliţ: pop-up integrat, rază de acţiune 4m (GN 4, ISO 100)
Filmare: Full HD 1080 50p, 25p cu sunet stereo, AVCHD / XCVD la 50MB/S
Ecran: LCD rabatabil (vertical) de 3 inch, 921,600 puncte, sensibil la atingere (touchscreen)
Sistem AF: cu 179 de puncte de focus (detecţie de fază în senzor) şi 25 puncte contrast
Fotografiere în rafală: 6fps
Stocare pe carduri: SD/SDHC/SDXC/Memory Stick Pro Duo
Wi-fi integrat: 802.11 b/g/n cu NFC
Timp de expunere: 30s – 1/4000s
Autonomie: aprox 400 cadre (CIPA) cu acumulatorul NP-FW50
Greutate: 224 g (fără acumulator, card şi obiectiv)
Dimensiuni: 110 x 63 x 36 mm

Construcţie şi utilizare

La data lansării, 18 august 2014, Sony A5100 a fost declarat cel mai mic mirrorless de pe piaţă. Nu ştiu dacă afirmaţia mai este valabilă, dar într-adevăr Sony A5100 este un aparat foto compact.

sony a5100 Sony 18-200mm f/3.5-6.3 OSS LE (SEL18200LE)
sony a5100 cu 18-200mm osss le

Cu 110 x 63 x 36 mm şi cântărind doar 283g cu card şi acumulator face concurenţă oricărui aparat foto compact performant (ca de exemplu Fujifilm X30), însă nu vă lăsaţi păcăliţi de dimensiunile reduse, deoarece la interior se află un senzor CMOS EXMOR APS-C, adică similar (ca dimensiune) cu cele de pe DSLR-uri (aici este redat grafic dimensiunile senzorilor de la aparatele foto).

Totuşi fiind un aparat foto din gama entry-level, ce se adresează cu precadere pasionaţilor de fotografie aflaţi mai la început, Sony A5100 are doar strictul necesar atunci când ne referim la butoanele pentru funcţii. În schimb meniul mirrorless-ului pune la dispoziţia utilizatorului un număr impresionant de setări (unele dintre ele nu se găsesc la DSLR-urile din aceeaşi categorie de preţ!).

butoane meniu aparat foto mirrorless
sony a5100 meniu si butoane

Carcasa mirrorlessului A5100 este dintr-un plastic de calitate, iar construcţia este la cele mai înalte cote; fără lufturi, scârţieli şi alte lucruri nedorite. Gripul prezent este cam mic, dar suficient de util. Posibil ca persoanele cu mâini mai mari să nu fie foarte încântate de dimensiule reduse ale aparatului şi ale gripului. Eu consider că mă încadrez la categoria persoanelor cu mâini de dimensiuni medii, astfel m-am obişnuit până la urmă cu acest micuţ mirrorless; singura menţiune este legată de poziţia rotiţei de control (Control Wheel) de pe spatele aparatului foto pe care o mai atingeam din greşeală şi schimbam ba compensarea expunerii (EV), ba ISO (de câteva ori m-am trezit că fac poze la ISO 10.000 ziua în amiaza mare!). Soluţia, de altfel cam singura posibilă, a fost să verific setările înainte de fotografiere.
Cu rotiţa de control mai puteţi modifica compensare expunerii (EV +- 2), ISO, fotografierea în rafală, ce informaţii să fie afişate pe lcd.
Trecând rapid în revista cele câteva butoane prezente, primul lucru ce se remarcă de la bun început este prezenţa unui comutator de zoom, foarte similar cu cel găsit pe multe camere foto compacte.

În mod normal aparatul foto Sony A5100 se livrează împreună cu obiectivul PZ 16-50mm f/3.5-5.6 OSS, acelaşi care se găseşte şi la Sony A6000 şi despre care am vorbit în acest post, dar eu la test l-am primit împreună cu obiectivele Sony 18-200mm f/3.5-6.3 OSS LE pentru Sony E-Mount (NEX) şi Sony 16mm f/2.8 pancake (am să revin cu informaţii despre acest pancake testul cu obiectivul pancake poate fi citit aici), iar acel comutator de zoom activa zoom-ul digital sau Clear Image Zoom cum mai este numit de Sony.

butoane sony a5100
butoane

În schimb la obiectivul de kit PZ 16-50mm f/3.5-5.6 OSS comutatorul va acţiona inclusiv zoom-ul optic. În plus comutatotul respectiv mai poate fi folosit pentru a face zoom pe imagine în timpul vizualizării pe lcd, indiferent de obiectivul care este montat pe mirrorless.

Sub butonul pornit / oprit se află butonul pentru înregistrare video dedicat. Apăsat acest buton se trece în modul video, indiferent de modul de fotografiere utilizat.
Lângă rotiţa de control, menţionată mai sus, se găsesc butoanele pentru Meniu, pentru redarea imaginilor salvate pe cardul de memorie şi un buton pentru ştergerea lor, dar care are şi funcţie de Ghid foto.

help guide sony a5100
ghid foto

La fel ca modelul A6000 şi la A5100 veţi găsi o functie foarte utilă, respectiv “Help Guide”, care vă poate învăţa să folosiţi aparatul foto mirrorless la potenţialul maxim, iar manual electronic (pdf) în limba engleză poate fi descărcat de aici .

help guide sony ilce-5100
help guide
help guide mirrorless sony a 5100
functia help

Probabil meniurile vor fi uşor de folosit şi de către persoanele care nu au mai folosit aparate foto Sony Alpha; în orice caz, după perioada de acomodare nu veţi avea probleme cu accesare setărilor din meniuri, mai ales dacă nu vreţi să folosiţi aparatul foto în unul din cele două moduri Intelligent Auto şi Superior Auto. Acest ultim mod l-am utilizat mai des şi pot spune că de cele mai multe ori Alpha A5100 recunoaşte corect condiţiile de fotografiere (backlight, auto-hdr, macro etc) iar imaginile obţinute au o calitate foarte bună.
Ca să nu fiţi luaţi prin surprindere atunci când veţi folosi modul Superior Auto vă spun că în anumite situaţii, de exemplu la Auto HDR, aparatul foto face 3 poze iar apoi trebuie să aşteptaţi 1-2 secunde până este procesată imaginea respectivă.

photosetup.ro

Am menţionat aceste detalii despre meniu, pentru că la Sony A5100 nu veţi găsi butonul dedicat modurilor P, A, S, M, moduri scenă, Intelligent Auto şi Superior Auto. Toate acestea trebuie accesate din Meniu, dar cum spuneam meniurile sunt bine ordonate şi pot fi accesate uşor cu acea control wheel dar şi cu ajutorul săgeţilor.

blit pop up sony a5100
blit sony a5100

Sony A5100 are încorporat şi un bliţ de tip pop-up (este activat de un buton amplasat în stânga lui). Bliţul are număr ghid 4 m la ISO100 şi din păcate lipseşte patina pentru bliţ extern.

Sony-A5100-18-200mmOSS-LE-10

La baza lui A5100 găsim un filet de metal pentru trepied şi compartimentul acumulatorului, iar slotul pentru cardul de memorie este pe laterala stângă (pot fi folosite carduri de memorie SD / SDHC / SDXC dar şi Sony Memory Stick).
Tot pe partea stângă se află un port pentru conectivitate HDMI D (Micro) şi Micro-USB (USB 2.0), dar nu este prezentă şi o conexiune pentru microfon extern.
Pe laterala dreaptă, pe grip, se află semnul pentru NFC (Near field communication).

nfc semn
nfc

Acolo poate fi atins A5100 pentru conectare rapidă la un smartphone sau o tabletă. Sony A5100 are şi wifi, dar nu şi GPS. Ca şi A6000 are suport pentru PlayMemories Camera Apps, iar prin intermediul conexiunii Wi-Fi pot fi trimise fotografii către dispozitive compatibile (tablete, laptop-uri, smartphone-uri), poate fi telecomandată camera foto şi pot fi descărcate – contra cost- de pe Sony Store şi instalate diverse aplicaţii (app), cum ar fi app pentru time-lapse.

poza cu tableta
poza cu Goclever Insignia 1010 Business

poză realizată cu tableta Insignia 1010 Business

Prin conexiunea fără fir puteţi transfera pozele de pe Sony a5100 pe o tabletă sau pe un smartphone, la rezoluţia originală sau la 2 megapixeli sau la rezoluţia VGA, adică 640×480 pixeli.
Puteţi folosi, de asemenea, opţiunea WPS Push, pentru a localiza un hot spot.

În pachet se găseşte un încarcator cu mufă USB şi cablu aferent. Sony Alpha A5100 se încarcă şi de la calculator/laptop, dar totuşi dacă doriţi o încărcare mai rapidă şi eventual o baterie suplimentară trebuie să cumpăraţi un încărcător separat pentru baterie. Mai fac o paranteză şi vă spun că eu am primit la test mirrorless-ul însoţit de un încărcător de la Sony RX100 şi din câte am înţeles acesta este compatibil inclusiv cu celelalte modele mai noi RX100 II şi RX100 III; acest lucru este o bilă albă pentru Sony; la alte mărci există obiceiul ca noile modele să fie însoţite de acumulatori care nu se potrivesc la modele mai vechi din gamă, sau prin update de firmware se blochează folosirea acumulatorilor de la terţe firme.

Ecranul LCD cu diagonală de 3 inch (7.62cm) şi rezoluţie de 924.600 de puncte este rabatabil doar pe verticală, în sus, fiind util şi atunci când vreţi să fotografiaţi de la nivelul solului sau la autoportrete, când poate fi rabatat la 180o faţă de poziţia obişnuită, numa bun pentru un selfie de succes 😀 , mai ales ca din meniul mirrorless-ului puteţi activa Auto Object Framing (aparatul foto alege automat cea mai ‘potrivită’ încadrare pentru situaţia respectivă de fotografiere) şi Soft Skin Efect (este un fel de Photoshop integrat, pentru corectarea automată a ridurilor, cutelor etc).

selfie sony a5100
lcd pentru slefie
lcd sony5100
lcd a5100

LCD-ul are un contrast şi o bună luminozitate datorită tehnologiei Sony WhiteMagic şi este de tip tactil (touchscreen), doar că această funcţie este limitată doar la alegerea punctului de focus şi/sau declanşare (sistemele Touch Focus şi Touch Shutter).

Calitatea imaginilor, ISO şi sistemul autofocus

Cum spuneam Sony A5100 a preluat de la modelul A6000 două elemente importante: senzorul şi sistemul de focalizare.

senzor sony ilce-5100
senzor sony a5100

Senzorul EXMOR APS HD CMOS are 24,3 Megapixeli, este în format APS-C (23.5 x 15.6mm, factor de multiplicare 1,5) cu o rezoluţie efectivă de 6000×4000 pixeli şi utilizează tehnologia fără spaţii între fotosituri (similara cu cea de la Sony A7), tehnologie care contribuie la o mai bună colectare a luminii.

senzor sony
sony a5100

Un test cu aparatul foto montat pe trepied, prioritate de diafragmă:

test sony a5100
iso6400

Crop ISO 6400:

crop 100%
crop iso 6400

Crop ISO 3200:

iso 3200 sony a5100
crop iso 3200

ISO 3200:

iso 3200 mirrorless sony ilcea 5100
iso 3200

Crop ISO 3200:

crop 100% poza sony a5100
crop

iso 6400 sony ilce-5100
iso 6400
iso 3200 sony a5100
iso 3200

Crop ISO 6400:

crop 100% poza sony
crop iso 6400

ISO 8000:

iso 8000 sony a5100
iso 8000

Crop ISO 8000:

crop 100 la suta
crop

Calitatea imaginilor este la superlativ; până în ISO 3200 chiar putem spune că nivelul zgomotului de imagine este suficient de redus pentru a nu crea niciun fel de probleme. În intervalul ISO 3200 – 6400 zgomotul de imagine începe să devină vizibil, dar nu deranjează; personal găsesc imaginile din Sony a5100 utilizabile până la valori ISO 6400. Imagini la rezoluţie mai mare aici.

Tot pentru condiţii de iluminare mai dificile, contrast mare între diferite regiuni ale cadrului de fotografiat, puteţi activa D-Range Opt. (DRO) sau Auto HDR. Ambele pot lucra în mod auto sau puteţi seta un interval.
Prima, optimizează în mod automat nivelul de detalii în imaginile cu contrast puternic, astfel încât fotografiile să fie echilibrate.

Auto DRO:

sony a5100 dro
DRO auto

DRO lv1:

sony a5100 dro
dro lv1

DRO Lv2:

sony dro lv2
dro lv2

DRO Lv3:

sony dro lv3
dro lv3

DRO Lv4:

dro lv4 sony
dro lv4

DRO Lv5:

sony dro test
dro lv5

A5100 poate face şi poze HDR direct în aparat, înregistrând 3 imagini consecutive, cu expuneri diferite, pe care le suprapune într-un singur cadru (puteţi opta pentru intervalul +/- 1EV – 5EV).

sony auto hdr
auto HDR

Imaginile au culori şi contrast bun; calitatea imaginilor este similară cu cea de la Sony A6000, iar rezultatele obţinute seamănă suficient de mult pentru a nu face uşor distincţia între cele două aparate, dacă privim pozele realizate.

Dacă vă plac efectele speciale Sony A5100 vă pune la dispoziţie nu mai puţin de 13 efecte (Picture Effect: Toy Camera, Pop Color, Posterization, Retro Photo, Soft High-Key, Partial Color, High Contrast Mono, Soft Focus, HDR Painting, Rich-tone Mono, Miniature, Watercolor şi Illustration), dar şi 12 stiluri (Creative Style: Vivid, Neutral, Clear, Deep, Light, Portrait, Landscape, Sunset, Night Scene, Autumn leaves, Black&White, Sepia) atât pentru fotografii cât şi pentru filmare.

standard
standard
vivid sony a5100
vivid
sepia sony mirrorless
sepia

Câteva exemple, iar restul imaginilor pot fi văzute aici.
Bineînţeles contrastul, saturaţia şi sharpness-ul pot fi şi ele reglate.

sony picture effect watercolor
watercolor
miniature picture effect
miniature
sony a5100 posterisation
posterization

Atunci când situaţia “o cere” aveţi la îndemâna şi modul Panoramic sau Sweep Panorama cum este menţionat în meniul mirrorless-ului Alpha A5100.

sony ilce-5100 panorama
sweep panorama

Panoramele pot fi realizate atât ţinând aparatul în mod landscape (orinzontal) cât şi în mod portret (vertical), doar ca mai întâi trebuie setat acest lucru (setare uşor de realizat cu ajutorul rotiţei Control Dial).

poza panoramica sony a5100
panoramic

Cei de la Sony au făcut un lucru bun când au decis că nu doar modelul de vârf Sony A6000 poate beneficia de cel mai avansat sistem AF al companiei şi au introdus odată cu senzorul preluat de la acesta şi sistemul de focus cu pixeli dedicaţi pentru detecţia de fază, integraţi în captor.
Conform producatorului, Sony A5100/A6000 oferă cel mai rapid sistem de focalizare de pe piaţă pe segmentul său.

sistem focalizare sony
focus

Este vorba despre un sistem de focalizare hibrid cu 25 de zone pentru detecţie de contrast şi 179 de puncte de focalizare prin diferenţa de fază. Aceste puncte acoperă întreg senzorul, astfel, aparatul poate focaliza cu urmărirea subiectului pe aproximativ 92% din suprafaţa cadrului.
La acest performant sistem AF se adaugă şi faptul că A5100 poate fotografia cu până la 6 cadre pe secundă; cu alte cuvinte acest mirrorless poate face faţă cu succes oricărei provocări, mai ales după perioada de acomodare cu el. Dimensiunile reduse ale aparatului foto şi lipsa vizorului chiar necesită o perioadă de acomodare dacă doriţi să fotografiaţi scene de acţiune (copii la joacă, păsări în zbor, fotografie sportivă, etc).

test focus sony a5100
zbor

Pe o vreme cam urâtă şi cu zoom maxim (200mm):

zbor pescarusi
zbor
test sistem autofocus sony
crop
pescarus in zbor
deasupra lacului
crop
crop

Totuşi nu se poate alege unul din cele două moduri: detecţie de contrast (contrast detect) sau diferenţa de fază (phase detected), mai mult sistemul hibrid este disponibil doar pentru obiectivele pentru montură E şi pentru diafragme de până la f/13.
Sistemul hibrid intra în acţiune în modul de focalizare AF-C (autofocus continuu) şi pe zona Wide (atunci când aparatul foto alege singur punctul de focalizare). Rezultatele sunt foarte bune, sistemul fiind într-adevar rapid şi precis.

pescarusi parcul carol
in parcul carol
crop poza sonz
crop

Câteva cuvinte şi despre obiectivul Sony E 18-200mm f/3.5-6.3 OSS LE pentru montură E

zoom sony 18-200mm oss le montura e
Sony E 18-200mm f/3.5-6.3 OSS LE pentru montură E

Sony 18-200mm f/3.5-6.3 OSS LE (SEL18200LE) cu o greutate de 460g, lungime de 97,1mm, diametru maxim 68mm, oferă o distanţă focală echivalent a 27-300mm pe camera foto de 35mm şi a fost conceput special pentru pentru aparatele foto Sony cu montură E (este compatibil si cu vechile NEX E-mount).
Are o construcţie de calitate, montură metalică şi un inel zimţat pentru zoom suficient de lat, care se roteşte destul de uşor şi precis. De asemenea inelul pentru focalizare manuală are o cursă lină şi precisă.

Sony E 18-200mm f/3.5-6.3 OSS LE pentru montură E
Sony E 18-200mm

Obiectivul Sony E 18-200mm f/3.5-6.3 OSS LE prezintă acel zoom creep (sub acţiunea greutăţii obiectivul se mişcă singur când este în poziţie verticală), dar din fericire are un buton care poate fi folosit tocmai pentru a reduce acest efect.
Sony 18-200mm f/3.5-6.3 OSS LE (SEL18200LE) focalizează destul de rapid, pentru un obiectiv din această categorie.

18mm:

18mm test
18mm

crop
crop

La 200mm:

200mm
200mm

crop poza sony
crop 100%

Diafragma circulară cu 7 lame asigură un bokeh plăcut.

bokeh sony a18-200mm
bokeh
crop
crop
iarba fundal
fundal

Partea optică a acestui zoom de 11.11x este reprezentată de 17 elemente în 13 grupuri, fiind prezente şi elementele optice de bună calitate (4 elemente asferice de lentilă şi 2 elemente din sticlă ED pentru contrast, claritate bune şi distorsiuni reduse).

sony 18-200mm f/3.5-6.3 OSS LE
200mm
200mm obiectiv sony
200mm

Chiar dacă nu poartă indicativul macro, totuşi obiectivul Sony E 18-200mm f/3.5-6.3 OSS LE are o distanţă minimă de focalizare de 0,5m şi un raport de mărire de 0,27x; astfel este destul de util şi la fotografia close-up.

fotografie clos up
close-up

Zoom-ul nu este intern, obiectivul lungindu-se destul de mult în timpul zoom-ului (aproape că îşi dublează lungimea) şi în plus trebuie menţionat faptul că atunci când am folosit bliţul pop up de la Sony A5100, obiectivul în poziţia wide (18mm) până spre 60mm produce o umbră, chiar cu parasolarul demontat, care apare în imagine, aşa cum se vede în poza de mai jos.

umbra blit poza
umbra de la blit
zoom sony mirrorless
Sony E 18-200mm OSS LE

Sony-A5100-18-200mmOSS-LE-14

Soluţia este folosirea unei distanţe focale peste 60mm şi nu uitaţi să demontaţi parasolarul (ALC-SH124). Apropo acesta este din plastic şi se livrează împreună cu obiectivul, iar diametrul filetului pentru filtre foto este de 62mm.
Viteza de focaliare a zoom-lui Sony 18-200mm f/3.5-6.3 OSS LE este un acceptabilă pentru această categorie de obiective.

Stabilizare optică (Optical SteadyShot – OSS) asigură până la 2.5 trepte de expunere la fotografierea din mână, fără trepied şi trebuie activată din meniul aparatului foto.

Fără OSS:

oss sony
OSS oprit 1/15 f/16 iso 1600

Cu OSS:

oss sony
OSS activat 1/15 f/16 iso 1600

Aberaţiile cromatice sunt prezente dar nu deranjeză şi cum era de aşteptat la un astfel de zoom sunt prezente şi distorsiunile. Distorsiunile de tip butoi (barrel) sunt mai evidente la 18mm, iar după 35mm încep să se mai estompeze, iar cele de tip pernă (pincushion) sunt ceva mai evidente în intervalul 100-200mm. Dacă vă deranjează puteţi să le corectaţi la post-procesare.
Vinegtare nu pune nici ea probleme, fiind ceva mai vizibilă la 18mm, după care se estompeză.
Pentru un obiectiv all-around acest zoom este suficient de sharp, mai ales până la 100mm şi chiar la diafragma f/3.5. Peste 100mm şi la f/6.3 este puţin soft, dar dacă condiţiile vă permit folosiţi f/11 pentru imagini ceva mai sharp.

veverita parcul carol bucuresti
veverita parcul carol

sony18-200-oss-le-58

Cum am menţionat deja Sony A5100 are şi un zoom digital cu diferite opţiuni. Cea mai bună dintre ele mi s-a părut Clear Image Zoom care oferă un zoom digital 2x fără prea mare reducere a calităţii fotografiei.

fara zoom digital
fara clear image zoom
test zoom ditigal sony
clear image zoom

Astfel Clear Image Zoom “transformă” obiectivul din 200mm în 400mm şi dacă ţinem cont şi de factorul de crop 1.6x rezultă un zoom de 640mm! Doar că pentru a obţine imagini de calitate acesta trebuie folosit în condiţii de lumină bune.

18mm sony zoom
18mm
test zoom sony
200mm
clear image zoom sony
200mm+clear image zoom

Când am testat micul mirrorless Sony NEX-3N am avut ocazia să folosesc vechiul obiectiv Sony 18-200mm f/3.5-6.3 OSS, dar mărturisesc că noul obiectiv 18-200mm f/3.5-6.3 OSS LE mi-a plăcut mai mult, atât datorită performanţelor optice, cât şi a designului mai simplu, mai plăcut.

200mm test obiectiv sony
200mm
Sony 18-200mm f/3.5-6.3 OSS LE (SEL18200LE)
200mm+clear image zoom

De altfel dacă doriţi un obiectiv uşor, compat şi mai ales cu un interval de zoom potrivit pentru călătorii, portrete, natură şi alte situaţii de fotografiere de zi cu zi acest Sony 18-200mm f/3.5-6.3 OSS LE (pentru E-Mount), poate fi alegerea potrivită. Singurul lucru de care trebuie să ţineţi cont este diafragma variabilă şi cam închisă; de la f/3.5 se ajunge la f/6.3 relativ repede, practic la 50mm deja diafragma este 6.3, ceea ce în condiţii mai slabe de lumină vă obligă să folosiţi ISO mare şi să urmăriţi cu atenţie timpul de expunere, pentru a evita imaginile neclare (sau pentru subiectele statice, dacă este posibil, folosiţi un trepied sau sprijiniţi aparatul foto de ceva).

Sony 18-200mm f/3.5-6.3 OSS LE (SEL18200LE) are un preţ de 3.349 lei (la data publicării acestui test, iar pentru cei interesaţi de evoluţia preţului, la Black Friday 2014 a avut o reducere de 550lei).

fantana parcul carol
18mm
fantana george cantacuzion parcul carol
200mm

Alte poze realizate cu obiectivul Sony E 18-200mm f/3.5-6.3 OSS LE pot fi văzute aici.

Autonomie, format fişiere, conectivitate şi stocare

Mirrorless-ul Sony A5100 este alimentat de acumulatorul InfoLITHIUM Sony NP-FW50, 1080mAh care, conform producătorului, asigură o autonomie de până la 400 cadre, conform standardului CIPA. În test autonomia obţinută a fost cuprinsă între 670 fotografii + aprox. 10 minute video şi 865 fotografii.
Acumulatorul NP-FW50 se încarcă în aparat prin intermediul cablului micro-USB şi al adaptorului de priză furnizat, iar durata de încărcarea a unui acumulator complet descărcat este de aproximativ 5 ore, timp în care aparatul foto nu poate fi folosit. Sony A5100 poate fi încărcat şi de la un calculator/laptop sau de la un acumulator extern cu ajutorul aceluiaşi cablu micro-USB.

sepia sony a5100
cu sony a5100

sonyA5100-1

sonyA5100-2

Pentru Sony A5100 puteţi folosii atât cardurile Stick PRO Duo cât şi SD, SDHC, SDXC, iar salvarea imaginilor se poate face atât în format jpeg cât şi RAW sau jpeg+RAW. Pentru prelucrarea imaginilor RAW puteţi încerca şi programul Sony Image Data Converter SR (eu l-am folosit chiar şi pe tableta Goclever Insignia 1010 Business), sau dacă doriţi mai mult opţiuni la prelucarea pozelor cumpăraţi Adobe Lightroom.

Cu A5100 puteţi filma Full HD 1,920 x 1,080 pixeli (1080p) folosind formatul AVCHD (fişierul filmarii are extensia .mts) la 24fps, 30fps sau 60fps sau în formatul MP4 (MPEG-4 AVC (H.264)) la rezoluţie HD – 1440×1080/30fps @12Mbps, VGA – 640×480/30fps @3Mbps.

O noutate la Sony A5100 este prezenţa formatului XAVC S care oferă o calitate mai bună deoarece filmările se fac la 50Mbps. Dar pentru a folosii acest codec XAVC S aveţi nevoie de carduri de memorie SDXC (ca de exemplu acest SanDisk SDXC 64GB Extreme UHS-i 45MB/s Video HD).
Sony A6000 nu are acest format profesional, XAVC S, la o rată de transfer de 50 Mbps, dar mă gândesc că probabil printr-un update de firmware poate fi introdus.

La Sony A5100 pe lângă funcţia de filmare automată, aveţi acces la toţi parametrii de filmare, inclusiv setări manuale pentru ISO, timp de expunere sau diafragmă, iar aparatul este capabil să filmeze cu autofocus activ permanent, stabilizare şi zoom în timpul filmării, doar că trebuie să ţineţi cont de faptul că microfonul încorporat poate înregistra şi suntele produse de zoom sau cele produse de schimbare setărilor.

Raţele din parcul Carol:


Tot în parcul Carol am reuşit să filmez şi o veveriţă:

Butonul care activează filmarea, indiferent dacă mirrorless-ul este setat pentru modul video dedicat sau este în alt mod, este mai bine amplasat decât la A6000.

La metrou, unde Arta nu ne-a muşcat:

Sunetul înregistrat de microfonul stereo încorporat este la calitate Dolby Digital (AC-3)/MPEG-4 AAC-LC, iar dacă este cazul din meniu puteţi activa şi opţiunea pentru reducerea zgomotului produs de vânt, dar şi nivelul volumului (din păcate acesta nu este afişat în timpul filmării).

La târgul de carte Gaudeamus:

şi Nicolae Covaci de la Phoenix:

Sony A5100 pune la dispoziţia celor interesaţi şi Peaking Focus si Zebra – pentru asistarea focalizării manuale.
Deşi filmează foarte bine, sau mai bine zis tocmai că filmeză foarte bine, zic eu, lipsa conexiunii pentru un microfon extern este o bilă neagră pentru Sony A5100.

ishoot.ro

Preţ
La momentul publicării acestui review Sony Alpha A5100 kit PZ 16-50mm f/3.5-5.6 OSS era disponibil atât în culoarea tradiţionala negru cât şi o varianta mai “cool” alb sau maro (!), iar preţul era de 2.798 lei.

Pentru disponibilitate şi promoţii puteţi verifica aici sau aici.

Concluzii
Practic Sony A5100 este un A6000 mai compact, cu mai puţine butoane pentru setări, fără vizor electronic şi fără patină pentru bliţ extern, fapt care duce şi la un preţ mai accesibil.

Cei care nu sunt interesaţi de funcţiile avansate ale lui A6000, vor găsi în A5100 un aparat uşor de utilizat, care include şi moduri automate de fotografiere foarte utile, dar şi un mini-ghid cu sfaturi de fotografiere, filmare Full HD 1080p (chiar şi cu setări manuale) plus o paletă bogată de filtre, efecte speciale şi scene presetate (ca de exemplu Hand-held Twilight sau Night Scene using a tripod) şi să nu uităm HDR direct din cameră şi modul panoramic (Sweep Panorama).

De asemnea Sony A5100 este o bună dovadă că aparenţele pot fi inşelătoare, deoarece, deşi pare aproape identic cu modelul precedent A5000, noul A5100 este un aparat de fotografiat mult mai capabil, mai ales atunci când vine vorba de focalizare şi înregistrări video.
Unul dintre principalele motive pentru a considera A5100 este performanţa sistemulului AF hibrid îmbunătăţit în mod semnificativ. Cuplat cu 6fps, A5100 este cel mai bun sistem compact pentru fotografierea/filmarea subiectelor în mişcare rapidă.
Procesorul BIONZ X (prezent la aparate foto din seria α7) şi senzorul EXMOR APS HD CMOS în format APS-C îşi fac pe deplin datoria, furnizând imagini de calitate, cu o saturaţie plăcută şi un dynamic range bun rivalizând cu multe din dslr-urile mid-range sau consumer cum mai sunt ele numite.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Body-ul lui A5100 este suficient de solid pentru a lăsa o impresie bună, iar dimensiunile reduse (cu obiectivul de kit PZ 16-50mm f/3.5-5.6 OSS) permite transportarea lui într-un buzunar de la o haină sau, de ce nu, într-o poşetă.
Sony A5100 chiar merită atenţia voastră, dacă v-aţi decis să achiziţionaţi un aparat foto mirrorless.

Toate imaginile realizate cu Sony A5100 prin Bucureşti la diferite evenimente, în diferite condiţii de lumină, pot fi văzute la Galeria Foto. Imaginile repective sunt micşorate cu programul FastStone Photo Resizer la 2000 pixeli pe latura mare şi 95% calitatea imaginii.

Ce mi-a plăcut mie la Sony A5100:
+ calitatea bună a imaginilor atât foto cât şi video
+ sistemul autofocus performant
+ modul de fotografiere panoramic şi HDR direct din aparat
+ filtrele şi efectele foto
+ opţiunea Focus Peaking şi Zebra, utile la focalizarea manuală
+ conexiune wifi şi NFC uşor de configurat şi de folosit
+ constucţia bună a corpului, chiar dacă s-a folosit plastic, de altfel plasticul înseamnă şi greutate redusă
+ prezenţa formatului profesional XAVC S şi filmare cu control manual

Ce nu mi-a plãcut mie la Sony A5100:
– lcd-ul este rabatabil doar vertical şi în sus; era mai bine dacă se înclina şi în jos (util la fotografierea peste capul celui din faţă sau în alte situaţii)
– funcţia touchscreen a lcd-ului este limitată la doar două utilizări: Touch Focus şi Touch Shutter
– lipsa conexiunii pentru microfonul extern
– lipsa GPS-ului
– lipsa patinei pentru bliţ extern
– lipsa butonului Fn
– dimensiunea redusă mai ridică uneori probleme (mai ales celor cu mâini mai mari)

fotostefan

19 thoughts on “Test cu mirrorlessul Sony A5100 si obiectivul Sony E 18-200mm f/3.5-6.3 OSS LE”

  1. Buna ziua, domnule Stefan.va rog, daca cunoasteti, care este dimensiunea fisierelor video in diferite formate si calitati? de genul 1 minut sau 10 de filmare ocupa un spatiu de ….x ?

    se merita a fi cumparat pentru poze de vacanta si ocazionale? sau este o investitie prea mare in comparatie cu Alpha a5000, dar cu alte camere compacte, in conditiile in care eu am folosit pana acum un compact de la Sony din categoria W?

    Astept un feedback de la dvs. si va multumesc anticipat pt raspuns !

  2. Va salut,
    Eu am filmat doar Full HD 1,920 x 1,080 pixeli (1080p) folosind formatul AVCHD (extensia .mts) la 25fps si 1 minut si 30 secunde ocupa aproximativ 278MB, iar 3 minute si 30 secunde ocupa 564MB.
    Daca nu aveti nevoie de sistemul hybrid de focalizare, atunci cred ca mai bine cumparati Sony A5000 si eventual de banii ramasi+ceva in plus mai cumparati un obiectiv (in functie de stilul de fotografiere si de ce doriti sa fotografiati poate aveti nevoie de un zoom, sau poate de un obiectiv fix, care are avantajul sa fie si mai luminos, potivit pentru situatiile cu lumina mai slaba).
    Sper ca raspunsul meu sa va ajute si va urez toate cele bune.

  3. Va salut si eu inca odata,

    Da . Chiar am asteptat raspunsul dvs. pt ca am vazut ca e un review foarte bun , un test bun! Multumesc. Ce sa zic, sunt intr-o dilema, oarecum, pentru ca nu as da asa de multi bani pe acest aparat , totusi , deoarece il folosesc mai mult in vacante si cand merg pe munte in drumetii, in rest doar ocazional. nu fac bani cu el si nici nu am de gand. Pana acum am folosit un compact din gama W55 de la Sony si am fost multumit….ACUM as vrea ceva mai bun daca tot il schimb pt ca imi blureaza imaginea…ma dar nu doresc neaparat un aparat gen DSLR ca e mare si greu…de asta m am gandit la Alpha5100..poate si pt functia de wi-fi sau NFC. dar totusi imi depaseste bugetul, as face efort mare…si CRED CA NU AM SA FOLOSESC PREA MULT TOATE TRICURILE PE CARE LE POATE FACE APARATUL…
    Ce sfat imi dati? sa caut un compact mai bun decat ce aveam eu, si de care eram multumit ca avea imagini ok si era mic, usor, la un pret mai mic de max. 1000 lei sau sa merg pe ideea unui mirrorles ca acesta si sa ma gandesc pt viitor, conectivitate,,,?

    Nu am gasit in nici un review ceva legat de zoom ,,, la alte aparate am vazut ca afiseaza zoom si de 30x? ce stiti legat de acest aspect?

    Daca ar fi sa am de ales intre Alpha5000 si 5100, tinand cont ca nu vreau sa transform fotografia in profesie sau arta, pe care sa il cumpar? sunt diferente asa vizibile la ele, legat de acele 179 puncte de focus sau de touch pe ecran sau formatele video de inregistrare?

    multumesc 🙂

  4. Va salut,
    Intr-adevar nu este chiar usor de dat un raspuns. Nu stiu daca la 1000 de lei veti gasi un aparat foto compact care sa aiba NFC si wifi; dar daca chiar vreti wi-fi si NFC atunci Sony A5000 mi se pare o solutie buna, mai ales daca si bugetul este limitat. Partea cu ecran touchscreen tine de fiecare utilizator in parte; mie mi s-a parut util in anumite situatii, dar m-as descurca si fara el.
    La video nu stiu sigur daca sunt diferente mari intre cele doua mirrorless-uri, eu am testat doar A5100 cu A5000 m-am “jucat” doar putin, dar pentru ca A5100 are un senzor mai nou s-ar putea sa fie diferente si da, sistemul autofocus hybrid cu 179 de puncte + cele 25 functioneaza bine si sunt utile doar la fotografia mai de actiune.
    Legat de zoom, depinde ce obiectiv montati pe mirrorless.
    Sper ca am mai lamurit putin lucrurile, numai bine.

  5. spuneti-mi va rog, ca distanta, zoom de 50mm cat inseamna , aproximativ in metri? sau sa zicem 200mm, la care ati testat dvs, pana la ce distanta aproximativa putea focaliza?

    am vazut aparatul sony hx300 care are un zoom de 30x si am fost impresionat in testul de pe Youtube, facut la Budapesta, in care reda imagini de la o distanta uimitoare…

    intre A5000 so Hx 300, ca si compromis de pret calitate care iese mai bine, pentru poze de amintire, vacanta?

    multumesc! 🙂

  6. dar un aparat foto de vacanta , cu un senzor bun si stabilizator, care sa filmeze macar HD si sa aiba wi-fi, nfc, …cu raport bun calitate pret, DIN CEEA CE ATI TESTAT DVS. ce mi-ati recomanda sa urmaresc, la un pret de maxim 1200lei? daca se poate! 🙂

  7. Frumoasa expunere. Nu sunt de acord cu faptul ca in expunere se specifica faptul ca obiectivul SONY 18-200 SEL18200LE (CEL DIN TEST), STA MAI BINE OPTIC DECAT 18-200 SEL 18200 (VECHIUL OBIECTIV ARGINTIU. Lucrurile stau exact invers, adica le-ul mai slab cam cu 25%.

  8. Personal nu gasesc procentul de 25% suficient de multumitor (si cum a fost el calculat?). Dar designul vechiului obiectiv chiar mi s-a parut o problema in utilizare lui cu mirrorless-urile mai mici (A5000, A5100 si mai vechile NEX).

  9. Sincer nu mai tin minte ce distanta in metrii reprezenta 50mm (pe viitor, la alte teste, voi incerca sa tin cont de ideea de distanta in metri la zoom). Dar asa ca idee daca va uitati la pozele din test, veti gasi pozele cu masina de scris, iar poza de la 18mm (adica aceasta) parca era la o distanta de 2-3m, iar la zoom 200mm poza arata asa. Asta inseamna zoom de 11.11x.

  10. Nu sunt un propfesionist, sunt un amator care dupa ce face o fotografie se uita sa vada daca este buna sau nu. Am un a6000 Sony si am facut teste cu ambele obiective inainte de a hotara pe care sa-l cumpar. Am citit tot ce se putea despre cele 2 obiective si am zis ca niste comparatii sunt mai elocvente. Procentul de 25% este parerea amatorului din mine si te rog sa ma crezi ca un cadru cu aproximativ 25% mai multa calitate….conteaza destul. Parerea ta despre sel 18200 (argintiu) nu este obiectiva deoarece este formata pe vremea nexului 3N si poate tocmai aparatul nu a dat randament si nu obiectivul. Pretul celor doua obiective este destul de mare. Faptul ca Sony sel18200le este la un pret foarte apropiat de sel18200 nu-i justifica calitatile.

  11. Bun va fac pe plac si nu dau un procent (vad ca asta este problema principala), dar va spun clar : sel 18200 este mult mai bun din toate punctele de vedere decat sel 18200 le(inclusiv faptul ca nu curge cand este tinut cu lentila in jos sau in sus chiar si 30 de minute, atat am testat eu). Sunteti profesionist si nu dati un verdict clar fara acoperire si cu un singur test facut, pe un aparat model vechi.

  12. Am omis sa raspund la intebarea referitoare la calculul procentajului.25% am apreciat eu, facand urmatorul test: am tras 2 cadre identice (am incercat sa fie cat mai ,,perfect identice”) cu cele doua obiective, folosind Sony a6000.Am trasat 4 axe pe fiecare cadru in parte si am stabilit 5 puncte de studiu dispuse la distante egale pe fiecare axa, pornind din centru cadrului. La testarea claritatii am folosit un microscop electronic de birou destul de performant, asta a fost si motivul efectuarii testului, conectat la un calculator. Am preluat imagini la o focala identica (acolo unde se trecea de la claritate spre neclaritate) din toate cele 5 puncte ale fiecarei axe ale fiecarui cadru. Imaginile rezultate au fost comparate cate doua. (cate una de la fiecare obiectiv) aplicand asupra celei mai bune crop in procente pana am ajuns la clatitati dentice sau cat mai posibil identice din punct de vedere vizual.. Rezultatul testului facut de mine, arata ca SONY 18-200 SEL1820, ARE O CALITATE A IMAGINII MAI BUNA CU APROXIMATIV 25% FATA DE SONY SEL 18-200 SEL18200LE.

  13. Din cite observ aproximativ 2 ore mai tirziu fata de comentariul unde spuneati ca este o problema, veniti si cu modalitatea de calcul.
    Ca o paranteza vin cu o intrebare retorica, dar la care ar trebui sa ne gindim cu toii: de ce oare avem obieceiul ca la intrebari simple, mai intai venim cu niste raspunsuri cam pe linga subiect si abia intr-un final raspundem la obiect? Nu este mai simplu sa raspundem de la inceput la obiect?
    Revenind la subiect, eu cred si asta este doar parerea mea si nu am pretentia sa fie si corecta, ca noi cei care mergem pe “teren” si facem diverse poze, in diverse conditii de lumina si nu stam sa analizam pozele la microscopul electronic nici nu prea conteaza acel 25%; mie mi se pare mica diferenta ca sa influenteze major rezultatul final. Daca era vorba de 40% – 50% mai ziceam, dar asa, putem face poze linistiti cu oricare din cele doua obiective.
    Referitor la teste, cel putin cele realizate de mine au caracter orientativ, nu pretind ca detin adevarul suprem; fiecare este liber sa traga concluziile dorite si sa aiba propriile opinii. De altfel nici nu m-as mira daca, la un momnet dat, o sa vina o a treia persoana care sa ne contrazica spunind ca de fapt Sigma sau Tamron sau alta firma are un obiectiv mult mai bun decit cele doua despre care discutam noi aici. Inca o data spun, in final fiecare trebuie sa ia o decizie bazta pe propriile pareri!
    Si in final, caci vom pune punct acestei discuti (eu consider ca firul a fost despicat suficient) va multumesc pentru informatiile despre modalitatea de calcul, va urez lumina buna si cit mai multe poze reusite.

  14. Da,aveti dreptate.initial nu am vrut sa mai comentez subiectul, dar mai tarziu am considerat ca trebuia sa-mi sustin punctul de vedere cu argumente reale, cu toate ca era posibil sa nu fiu credibil. Am apelat la sfatul dumneavoastra de cateva ori chiar si pe email venind cu intrebari.Va apreciez profesionalismul si va rog ca aceast dialog usor contradictoriu sa nu fie luat ca o jignire. Cu stima Cristian Constantin !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.