Test cu tableta Goclever Insignia 1010 Business

Pe la începutul lunii septembrie firma poloneza GOCLEVER a lansat Insignia 1010 Business, prima tabletă din portofoliu lor echipată cu Windows 8.1, ecran de 10,1 inch, tastatură cu touchpad detaşabilă, toate la un preţ accesibil.

GOCLEVER INSIGNIA 1010 BUSINESS
GOCLEVER INSIGNIA 1010 BUSINESS

Am avut şi eu ocazia să testez produsul polonezilor, iar acum am să vă spun părerile mele despre despre această tabletă cu ecran IPS, aspect 16:10 şi rezoluţie de 1280×800 mai ales din perspectiva fotografică, dacă îmi acceptaţi această formulare.

Specificaţii Goclever Insignia 1010 Business:

•Display – 10.1 inch; 1280×800 pixeli; IPS LCD; aspect 16:10; capacitiv multi-touch în 10 puncte
•Procesor – Intel ATOM Z3740D quad-core la 1.33GHz
•Procesor grafic – Intel HD Graphics (Gen7)
•RAM – 2GB DDR3
•Memorie internă – 32GB eMMC flash
•Sistem de operare – Windows 8.1; Windows marketplace; aplicaţii preinstalate – Skype, Office, Windows Media Player
•Reţele – WI-FI – 802.11 b/g/n 2,4GHz; 3G prin dongle 3G; Bluetooth V4.0
•Fără GPS şi NFC
•Conectori – microSD HC/XC pana la 64GB; microUSB OTG 2.0; miniHDMI; mufa alimentare DC 9V2A; jack audio/microfon – standard 3.5mm
•Camera foto – frontala 2.0 MP; Spate – 2.0 MP
•Funcţii suplimentare – G sensor
•Formate suportate: AUDIO – MP3, WAV, OGG, FLAC, APE, AAC / VIDEO – AVI, 3GP, MP4, RM, RMVB, FLV, MKV, MOV, VOB, DAT, WMV
•Acumulator – 8000 mAh – timp de utilizare de până la 6 ore
•Dimensiuni – 258 x 172.6 x 10.5 mm
•Greutate – 924g

Construcţie, design, ergonomie

În cutia produsului veţi găsi, în plus de tableta propriu-zisă, o husă care are şi tastatură de tip notebook, un adaptor OTG pentru conectarea la tabletă a diferitelor periferice, încărcătorul cu o mufă subţire (cred că este proprietară acestui model) şi un scurt ghid de utilizare (este tradus şi în limba română, dar oferă cam puţine informaţii despre tableta şi utilizarea ei).

Goclever Insignia 1010 Business
cutia Goclever Insignia 1010 Business

Design-ul tabletei Insignia 1010 Business atrage atenţia din start datorită materialele folosite; acestea fiind de bună calitate. Insignia 1010 Business are o carcasă îmbrăcată în plastic cauciucat care se simte excelent în mână, oferă o aderenţă bună, dar este mai greu de curăţat de praf şi amprente.

Goclever Insignia 1010 Business
tableta

Carcasa tabletei are linii drepte, colţuri rotunjite, suprafeţe plate ample şi un finisaj negru mat, aceste caracteristici dându-i un aspect mai sobru. Tableta Insignia 1010 Business nu se remarcă cu vreun element constructiv sau estetic deosebit, GOCLEVER reuşind totuşi să ofere o carcasă cu o grosime de 10,5 milimetri şi un ecran cu o ramă destul de redusă ca dimensiuni.

Goclever Insignia 1010 Business
Goclever Insignia 1010 Business

Partea frontală a tabletei are display-ul de 10,1 inch IPS cu rezoluţie de 1280 x 800 şi aspect 16:10, ce oferă luminozitate şi contrast bun. Pe rama de sus găsim camera web de 2MP şi un led ce indică operarea camerei dar şi pornirea tabletei, iar pe rama inferioară găsim logo-ul Windows, care nu are doar funcţie estetică, ci este şi funcţional. Logo-ul funcţioneză ca tastă capacitivă utilă pentru comutarea între modul Modern UI şi Desktop sau, pur şi simplu, pentru ieşirea dintr-o aplicaţie. Probabil pentru a mai reduce costurile de producţie butonul Windows nu are iluminare de fundal, iar celelalte două leduri de semnalizare sunt foarte mici (în afară de cel deja amintit, de la camera foto, mai există un alt led amplasat lângă butonul Power, dar fiind foarte mic eu l-am observat doar când lumina ambientală a fost foarte slabă).

butoane tableta Goclever Insignia 1010 Business
butoane Goclever Insignia 1010 Business

Latura stângă adăposteşte toate soluţiile de conectivitate: mufă de încărcare, microfonul, mufa micro USB, slotul pentru carduri micro SD, portul HDMI, jack-ul audio standard de 3,5 mm, dar şi acel buton Power/Stand-by. Tot pe latura stângă mai găsim şi butoanele pentru controlul volumului.
Pe spatele tabletei se află, în partea superioară, camera foto de 2MP, iar în jumătatea stângă două grile care ascund difuzoarele tabletei. Sunetul redat de cele două mici difuzoare este destul de puternic, iar la o adică puteţi folosi boxe externe.

tableta insignia 1010 business
verso

Baza tabletei Insignia 1010 Business găzduieşte un port magnetic cu 5 pini care conectează tableta la tastatura-husă cu care vine la pachet.

tastatura Insignia 1010 Business
conectori tastaura

Construcţia este simplă, dar suficient de bună, mai ales dacă ţinem cont şi de preţul ei. Detaliile sunt discrete, îmbinările carcasei sunt bune, iar butoanele şi conectorii nu au joc neplăcut.

Ergonomia este suficient de bună. Deşi tableta este uşoară, cu forme rotunjite iar suprafaţa antiderapantă este utilă, totuşi tableta nu este foarte comodă când este ţinută în mâini în poziţie orizontală.

Tastatura inclusă în pachet este una dintre caracteristicile cu care Insignia 1010 Business încearcă să iasă în evidenţă. Dacă la alte tabletele Windows sunt oferite tastaturi detaşabile Bluetooth cu sisteme de prindere rigide, GOCLEVER a optat pentru simplitate şi a adoptat un sistem de prindere magnetic cu şină pe care sunt prezenţi şi pinii necesari pentru conectare.

Tastatura tabletei Insignia 1010 Business nu oferă şi o baterie integrată sau alte dotări suplimentare, din această cauză este în mod sesizabil mai subţire şi mai uşoară. Sistemul cu magneţi este suficient de puternic pentru menţinerea fixă a tabletei în poziţia normală de lucru, însă nu şi pentru manevrarea ei în alte poziţii.

tableta Insignia 1010 Business
Insignia 1010 Business cu tastatura

Pentru mine tastatura a fost o surpriză plăcută, deşi mi-a trebuit un pic de timp să mă obişnuiesc cu tastele (s-ar putea să păţiţi la fel, deoarece are dimensiuni reduse şi va mai provoca nemulţumiri ocazionale, însă viteza de tastare este în mod clar superioară celei obţinute cu o tastatură virtuală).
Deşi este subţire, aceasta tastaura este suficient de bine rigidizată, iar tastele au o cursă amplă, elastică şi tăcută. Tastatura este de altfel şi singurul produs din pachet care integrează şi metal, partea inferioară a acesteia fiind confecţionată dintr-o foaie metalică menită să asigură atât rigiditatea cât şi închiderea sistemului magnetic.

Am apreciat şi touchpad-ul cu care Goclever a dotat tastatura; funcţionează ireproşabil, chiar dacă nu are butoane suplimentare şi obligă utilizatorul să apese tasta dedicată Context Menu pentru right click.

touchpad tastatura insignia 1010
touchpad

Alt plus al tastaturii oferite la pachet cu Insignia 1010 Business, este rolul ei de husă protectoare.

husa tableta 10 inch
husa

Coperta protectoare este fabricată dintr-un material sintetic care imită pielea, iar aceasta se poate plia pentru a oferi un stand cu un singur unghi de orientare sau poate fi desfăcută pentru a proteja întregul ansamblu. Această copertă include un sistem de închidere magnetic care ţine închis întregul ansamblu.

stand tastatura tableta
stand tastatura externa

Acest sistem de protecţie şi sprijin are totusi ceva probleme; practic din cauza formei specifice, tableta va necesita o suprafaţă de sprijin ceva mai mare decât în cazul unui model prevăzut cu tastatură cu balama rigidă, iar utilizarea în locuri improvizate este dificilă (de exemplu este aproape imposibil de lucrat cu tableta conectata la tastatura, cu device-ul ţinut în poala, cum se spune).

sistem tastatura tableta
sistem Insignia 1010 Business

Nici înclinarea tabletei nu poate fi reglată; există un singur unghi, iar acesta nu este prea bun pentru văzut/prelucrat fotografii. În plus, suprafaţa copertei reţine praf şi este greu de curăţat, iar materialul nu ştiu dacă va rezista la un număr mare de împăturiri – despăturiri.

Acum, dupa ce am lămurit cum este cu designul, construcţia şi ergonomia tabletei Insignia 1010 Business, să trecem în revista capitolul performanţe şi utilitatea ei pentru cineva care doreşte să efectueze câteva operaţii de baza în editarea foto.

Tot acum menţionez că a fost şi prima mea “întâlnire” cu sistemul de operare Windows 8.1. Deşi folosesc Windows 7, totuşi la versiunea 8.1 au fost şi câteva momente când mi-am mai “prins urechile”, dar m-am obişnuit şi cu acest sistem, mai ales dupa ce am “descoperit” şi modul Desktop.

desktop windows 8
desktop windows 8

Oricum, din punctul meu de vedere, prezenţa sistemului de operare Windows 8.1 este un plus, având în vedere că majoritatea programelor de prelucrare foto au fost realizate pentru Windows şi Apple OS, mai “bătrâne” în comparaţie cu Android şi iOS, astfel, de exemplu, Lightroom 5.7 rulează fără probleme pe Insignia 1010 Business.

lightroom 5,7 tableta windows 8
lightroom 5,7 mobile

Nu am încercat Photoshop CC, dar în schimb am testat Photoshop Express care a rulat fără probleme.

photoshop express tablet windows
photoshop express
crop photoshop express
crop photoshop express

Am mai testat Image Data Converter cu ajutorul căruia am convertit câteva din pozele ARW (RAW) realizate cu Sony A77 II şi A5100 (o să urmeze şi testul pentru acest micuţ mirrorless A5100).

converter arw jpeg
image data converter

Din această listă de programe am mai instalat XnView şi ViewNX 2, care au funcţionat bine; singura menţiune o fac pentru Nikon ViewNX 2 şi anume la început am descărcat versiunea pentru Windows 8.1 pe 64bit care nu a funcţionat, astfel a trebuit să o descarc pe cea pe 32bit.
Am insistat să folosesc şi ViewNX 2 deoarece oferă şi posibilitatea relizării de montaje video la nivel de amator:

nikon movie editor
viewnx 2 movie editor

Şi acesta este rezultatul:

În principiu cred că majoritatea programelor de prelucrare foto pot rula pe această Insignia 1010 Business, care are tehnologia Turbo Boost ce garantează un spor de performanţă, care să ajute aplicaţiile consumatoare de resurse, crescând viteza procesorului Intel Atom Z3740D de la 1.33GHz la 1.83 GHz.

Ecranul IPS cu diagonala de 10.1 inch (1280×800) şi 10 puncte multitouch ajută şi el destul de mult la editare foto de bază. Are un raport de aspect 16:10, iar densitatea este de 150 ppi (este cam mică, însă aceasta era de aşteptat în cazul unui produs din această gamă de preţ).
Cei de la GOCLEVER au fost inspiraţi alegând acest panou IPS, deoarece are culori bune şi unghiul largi de vizualizare, acestea din urmă fiind afectate doar în poziţiile extreme de refracţiile stratului protector.

Luminozitatea este satisfăcătoare, o imagine suficient de strălucitoare necesitând reglarea la cel puţin 75% din putere, iar nivelul de negru şi contrast sunt acceptabile (eu am vizitat aceste site-uri pentru a verifica online cât de bine sunt redate culorile, contrastul, luminozitatea, etc).

În plus cei doi mari producători de colorimetre, Xrite şi Datacolor, oferă deja soluţii pentru calibrarea tabletelor cu Android şi iOS, astfel este posibil ca în viitorul apropiat să ofere soluţii similare pentru Windows 8.1.

Fiind interesat mai mult de utilitatea tabletei pentru editare foto, caz în care eu am folosit atât tastatura inclusă cât şi un mouse conectat cu ajutorul adaptorului OTC livrat cu tableta, am folosit-o mai mult la birou; nu prea am ieşit cu ea afară şi oricum nici condiţiile meteo nu au fost chiar prielnice să stau cu tableta într-un parc, aşa că nu pot să vă spun prea mult despre lizibilitatea tabletei în lumina solară. Din ce am observat eu, în cele câteva ocazii de utilizare în condiţii de lumină ambientală mai puternică, lizibilitatea tabletei Insignia 1010 Business are de suferit; suprafaţa lucioasă a ecranului comportându-se aproape ca o oglindă. Tableta vine cu o folie mată protectoare aplicată în mod implicit, însă din păcate aceasta nu prea poate rezolva această problemă, dar în schimb protejează bine ecranul de zgârieturi.

Legat de adaptorul OTG, vă spun că eu am conectat la tableta cu ajutorul lui: un cititor de carduri, memorii usb, mouse, un Sony A5100 şi chiar un HDD extern.

tableta adaptor otg
cititor de carduri

Tot la conexiuni merită menţionat şi faptul că Insignia 1010 include suport pentru tehnologia Intel Wireless Display (Intel WiDi), care permite transmiterea datelor de pe ecranul tabletei pe orice alt ecran extern compatibil cum ar fi monitoarele, televizoarele sau proiectoarele. Această caracteristică uşurează redarea prezentărilor de pe tabletă în sălile de şedinţă sau vizionarea de materiale video de pe tabletă pe televizorul din sufragerie. Redarea materialelor video este facilitată de GPU-ul integrat, Intel HD Graphics, şi de cei 2GB de memorie RAM DDR3.

Tableta Insignia 1010 Business poate fi conectată la Internet prin reţea Wi-Fi (b/g/n), nelipsind nici modulul Bluetooth 4.0.

Nu am rulat acele programe de testare a performanţelor hardware, pe mine nu mă interesează acele cifre, eu am fost mulţumit că programele de prelucare foto menţionate anterior au rulat fără probleme şi la viteze acceptabile, având în vedere că totuşi este o tabletă.

balans de alb
balans de alb

Poză realizată cu Fuji X20 şi prelucrată pe Goclever Insignia 1010 Business:

pza cu fujifilm x20
cu fijifil x20

Poză ARW (RAW) realizată cu Sony A77 II şi convertită în JPEG pe tabletă:

poza arw raw sony a77 ii
cu sony a77 II
prelucarea foto tableta
cu slt sony a77 ii

În principiu, pe aceasta Insignia 1010 se pot efectua majoritatea editărilor de bază în prelucrarea unei fotografii (crop, corecţii de culoare, luminozitate, balans de alb, sharpness, aplicare diverselor filtre şi efecte foto, convertire din raw în jpeg sau tiff, etc), dar pentru prelucrări mai avansate aveţi nevoie de un calculator sau un laptop puternic şi cu ecran de minim 15.6 inch.

poza neprelucrata
fara corectii
poza prelucrata pe tableta
cu corectii
conversie format raw sony
convertire raw + jpeg

NEF (RAW) de la Nikon P7800 convertit în JPEG cu Goclever Insignia 1010 Business:

nef nikon p7800
cu nikon p7800

Datele pot fi stocate în memoria internă de 32GB (eMMC flash) a tabletei sau pe carduri microSD interschimbabile, cu capacităţi de stocare de până la 64 GB. Această ultimă opţiune fiind foarte utilă, având în vedere că după ce veţi instala programele favorite de prelucare foto, va rămâne cam puţin spatiu liber, mai ales că tableta Insignia 1010 Business este livrată cu o serie întreagă de programe preinstalate, inclusiv MS Office 365 Personal, care ocupă destul de mult spaţiu din memoria internă. Bineînţeles dacă nu folosiţi programele preinstalate, le puteţi dezinstala ca să mai câştigati ceva spaţiu.

Autonomia tabletei Insignia 1010 Business este, aşa cum spune şi producătorul polonez, de până la 6 ore; fiind influenţată foarte mult de ce aplicaţii rulaţi şi la ce luminozitate reglaţi ecranul (de cele mai multe ori eu am reglat luminozitatea la minim 75%, fapt ce a dus la o autonomie mai scăzută). Ca să aveţi o idee despre autonomie pot să vă spun că am downloadat de pe site-ul Adobe ultima versiune trial de Lightroom, de 953.2 mb, printr-o reţea wifi nu prea performantă iar acumulatorul a scăzut de la 100% la 30% după aproximativ 2 ore şi 30 minute cât a durat descărcarea. Dar în paralel cu downloadul am prelucrat şi câteva poze, plus ceva navigare pe internet.

Astfel în funcţie de ce lucraţi pe tabletă şi de luminozitatea ecranului, acumulatorul de 8000 mAh vă poate ajuta până la 6 ore (probabil la task-uri simple – editare texte, vizualizare foto, editare Excel etc., cu luminozitatea mai mică de 50% şi fără conexiune WiFi tableta poate oferii o autonomie ceva peste 6 ore).
Căldura degajată este tolerabilă, tableta devenind mai caldă doar atunci când o încărcaţi şi o utilizaţi în acelaşi timp.
Tableta Insignia 1010 Business oferă două camere foto care au specificaţii identice (2 MP, F/2.8), singura diferenţă fiind focalizarea fixă a modelului frontal.
Camera frontală are o calitate suficient de bună pentru Skype sau fotografii ocazionale pentru completarea unui profil social media. De la camera posterioară aveam aşteptări mai mari, dar din păcate are o prestaţie dezamăgitoare, calitatea imaginii fiind slabă.

poza cu tableta
poza cu Goclever Insignia 1010 Business
poza cu Goclever Insignia 1010 Business
tastatura Goclever Insignia 1010 Business

Preţ
La data publicării acestui test tableta Goclever Insignia 1010 Business este disponibilă în oferta magazinelor de specialitate pornind de la preţul de 1.150 lei.

Concluzie
Tableta Goclever Insignia 1010 Business reprezintă o buna soluţie pentru toţi cei care au nevoie de un dispozitiv bine construit şi flexibil care să le ofere productivitate soluţiilor de la birou, chiar şi atunci când sunt în călătorii.
Tastatura cu touchpad inclusă în pachetul GOCLEVER INSIGNIA 1010 BUSINESS facilitează folosirea aplicaţiilor MS Office precum Word, Excel, Outlook sau PowerPoint, dar şi a altor programe precum şi trimiterea de e-mail-uri, navigarea pe Internet şi instalarea de aplicaţii terţe disponibile pentru sistemul de operare Windows 8.1.
Procesorul mobil Intel ATOM Z3740D este suficient de puternic pentru a rula la viteze acceptabile diverse programe de editare foto. În acest sens ajută destul de bine şi ecranul IPS cu diagonala de 10,1 inch şi rezoluţia WXGA, totuşi folia de protectie aplicată ecranului ar trebui să fie de mai bună calitate.
Carcasa tabletei Insignia 1010 Business este bine executată şi oferă o ergonomie mulţumitoare. Standul pliabil al husei cu tastatură poate fi folosit aproape exclusiv pe supraţete plane, iar la unghiul de înclinare al tabletei pe acel stand, parcă aş zice că ar mai fi de lucrat.

Insignia 1010 Business nu oferă un port USB standard, utilizatorii având la dispoziţie un singur port 2.0 în format Micro USB. Memoria eMMC internă are o performanţă suficient de bună, însă capacitatea ei este destul de mică. Imediat după iniţializare, tableta aproximativ 18 GB de memorie internă liberă, iar instalarea unor aplicaţii precum Photoshop sau Lightroom o vor consuma mai repede decât aţi crede. Tableta oferă un slot MicroSD, însă cardurile externe sunt mai lente, astfel sunt mai potrivite doar pentru stocarea fişierelor.
Este foarte util adaptorul OTG livrat la pachet şi nu deranja dacă tableta avea şi conexiune NFC (utilă pentru conectarea rapidă şi comodă a diverselor dispozitive externe; de exemplu eu am vrut să conectez wireless un Sony A5100, dar prin conexiunea wifi nu am reuşit să mă descurc cu toate acele setări, cu NFC ar fi fost mult mai simplu).

Încărcarea acumulatorului se face doar cu acel încărcător cu mufă proprietară livrat la pachet; ar fi fost mai util dacă se alegea o soluţie de încărcare prin USB, mai ales având în vedere autonomia cam redusă a tabletei în condiţii de utilizare intensivă, iar în oferta magazinelor au apărut diverşi acumulatori externi (de exemplu acesta de la Kingston).

Insignia 1010 Business este o tabletă extrem de competitivă, atât ca specificaţii şi performanţă, cât şi ca design, materiale folosite şi chiar dacă producătorul polonez o recomandă utilizatorilor din categoria business, eu pot spune că poate fi folosită şi de pasionaţii de fotografie, iar între două prelucrări de fotografie sau alte task-uri serioase, o puteţi folosi şi pentru relaxare (vă reamintesc şi lista cu cărţi gratuite de fotografie)

În plus, pentru că tot se apropie “sezonul cadourilor” părerea mea este că nu veţi greşi dacă o faceţi cadou cuiva drag sau apropiat!

PS: o parte din acest text a fost scris pe tabletă, iar majoritatea pozelor prezentate în acest test au fost prelucrate tot pe tableta Insignia 1010. Pentru curăţarea ecranului am folosit şi acest produs, dar şi şerveţele de şters ochelarii.

fotostefan

2 thoughts on “Test cu tableta Goclever Insignia 1010 Business”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.