Fotografierea cu telefonul mobil – 5 sfaturi usor de urmat

Telefoanele mobile nu doar că sunt la îndemână mai tot timpul, dar camerele foto din dotarea lor au devenit din ce în ce mai performante. Astfel fotografierea cu telefonul mobil este o opțiune viabilă în multe situații, iar cu ajutorul următoarelor idei rezultatele pot fi și mai bune.

poze vernisaj expozitie fotografie oameni din romania people of romania Fotografierea cu telefonul mobil
vernisaj expozitie foto – People of Romania

Probabil mulți dintre noi dețin un aparat foto, fie el compact performant, sau cameră de acțiune sau mirrorless (ca de exemplu Sony A7C) sau DSLR, dar smartphone-ul fiind cu noi tot timpul este util, zic eu, să învățăm să fotografiel cu el cât mai bine.

5 sfaturi fotografierea cu telefonul mobil

1. Curăță periodic lentila obiectivului camerei foto de la smartphone

Albumul Transilvania inima Romaniei fotografii vernisaj telefon mobil
fotograf – Albumul Transilvania inima Romaniei

Probabil pare evident acest prim sfat, dar s-ar putea să fii surprins când o să verifici lentila camerei foto de la telefonul mobil. Astfel este bine ca din când în când sau înainte să faci o poză să ștergi lentila cu o lavetă. Se găsesc lavete pentru șters obiectivele de la aparate foto sau de șters ochelarii ele sunt utile și pentru curățarea lentilei de la smartphone.

2. Memoria internă sau cardul de memorie, cât mai mare

poza foto card memorie SanDisk microSDXC Extreme UHS-I V30 400GB
SanDisk microSDXC Extreme UHS-I V30 400GB

Pasionații de fotografie mobilă vor avea nevoie de multă memorie. Trebuie ținut cont că aplicațiile instalate pe smartphone ocupă și ele spațiu din memoria internă. De asemenea verificați dacă unele aplicații pot fi mutate pe cardul de memorie.
La unele smartphone-uri spațiul poate mărit prin adăugarea unui card de memorie. Dacă această opțiune nu este disponibilă, verificați dacă puteți folosii memorii externe OTG pentru smartphone.

Citește și: Recomandari cum sa obtii fotografii de noapte reusite cu telefonul

3. Fotografierea în sine cu telefonul mobil

poza fotografi flori ciresi gradina japoneza herastrau bucuresti Fotografierea cu telefonul mobil
Fotografierea

→ Fi atent la încadrare, dar nu ingnora fundalul – compoziția este importantă. Atât de importantă încât uneori trebuie să te miști mai mult, să explorezi, să testezi

→ Stai nemișcat când fotografiezi- multe persoane au tendința să se miște, să se grăbeasca când fotografiază cu telefonul mobil. Acest lucru duce adesea la o focalizare de calitate scăzută (la imagini neclare). Uneori am observat că cei care fotografiază cu telefonul mobil, apasă prea tare pe ecranul tactil, astfel cresc șansele ca smartphone-ul să fie mișcat, iar fotografia obținută să nu fie clară. Pentru ecranul tactil (touchscreen) este suficient o apăsare ușoară (”tap” cum se zice prin alte țări).

→ Reglați setările aparatului foto – la unele smartphone-uri aparatul foto poate fi reglat. De exemplu puteți ajuta expunerea.

→ Folosește modul de noapte – nu doar noapte, dar și în lumină scăzută încearcă să fotografiezi folosind acest mod, dacă este disponibil la mobilul tău.

→ Încercați focalizare manuală – în fotografierea cu telefonul mobil puteți folosii focalizare manuală, adică atingeți ecranul în locul în care vrei ca telefonul să focalizeze.

→ Folosiți stabilizarea – verificați dacă smartphone-ul vostru are unul din cele două modele de stabilizare Electronic Image Satbilization (EIS) sau Optical Image Stabilization (OIS) și nu uitați să o folosiți în funcție de situație.

4. Folosește accesorii pentru a deveni mai bun la fotografierea cu telefonul mobil

poza Joby TelePod Mobile mini trepied imagini mai bune Fotografierea cu telefonul mobil
Joby TelePod Mobile – pentru imagini mai bune cu telefonl

Un minitrepied s-ar putea să-ți fie util. Unele modele sunt telescopice (ca de exemplu Joby TelePod Mobile) putând fi folosite și ca selfie stick, mâner, sau stativ înalt.

Poți folosi chiar și un trepied sau monopied foto dacă ai adaptorul potrivit mobilului tău.

Un acumulator extern poate fi și el util. Sunt disponibile numeroase modele de acumulator extern, unele având lanterne sau alte opțiuni utile.

Pentru anumite tipuri de fotografie (de exemplu fotografierea măncării, macro sau close-up, portret, etc) pot fi utile luminile externe dedicate fotografierii cu telefonul mobil.

ishoot.ro

De exemplu Manfrotto fabrică lampa led Lumimuse, iar în oferta magazinelor găsiți diverse lămpi led pentru smartphone

Pont: La multe telefoane mobile tastele de volum de pe firul caștilor pot fi folosite ca telecomanda. Astfel, nu trebuie să cumperi o telecomandă cu fir pentru smartphone-ul tău.

5. Încearcă să prelucrezi imaginile

Overlay Pixlr
Overlay

Sunt disponibile numeroase aplicații (app) gratuite cu ajutorul cărora puteți prelucra fotografiile realizate cu un smartphone. Eu v-am prezentat ce puteți obține cu aplicațiile SnapseedPixlrPhotoshop Express – sau Photoshop Camera, dar am publicat și o listă cu 10 aplicații pentru editare foto pe smartphone sau tabletă

Știați că primul smartphone, a apărut însă, în 1992, făcut de IBM, numele acestuia fiind Simon Personal Communicator?

Citește și: Moza Mini-P stabilizator compact pentru smartphone, camera de actiune sau mirrorless

Chiar dacă în urmă cu zeci de ani nu ne imaginam că vom renunță la filme foto și developarea lor, iată, acum, avem chiar la îndemână un aparat bun la toate! De la citit articole, ascultat muzică, sau socializare, sau videoconferințe Zoom, la urmărit videoclipuri sau chiar creare de vlogging și nu în ultimul rând fotografii, toate sunt doar la câteva atingeri distanță.

Desigur fotografierea cu telefonul mobil este rezervată pentru anumite situații, iar când este prea dificil pentru smartphone apelați la aparate foto dedicate.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan
Latest posts by fotostefan (see all)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.