Nikon P7700 si sistemul Nikon Creative Lighting System

Deoarece blitul incorporat aparatului foto Nikon P7700 poate functiona in mod Commander, m-am gandit sa fac niste teste folosindu-ma de sistemul Nikon CLS, adica Nikon Creative Lighting System:

macheta bmw z4
Nikon P7700 in sistem CLS

Putina teorie despre Nikon Creative Lighting System:

Sistemul Nikon Creative Lighting System (CLS), sau pe româneşte spus “Sistemul creativ de iluminare”, este o modalitate de a declansa de la distanta bliturile Nikon printr-un semnal infrarosu.Acest CLS functioneaza in sistemul wireless master/transmiter – slave.

Ca Master se pot folosi bliturile Nikon SB-800, SB-700, SB-900, SB-910 si bliturile integrate in aparatele: Nikon D90, Nikon P7700, Nikon D7000, Nikon D700, Nikon D600, Nikon D800, Nikon D800E.

Aparatele Nikon din seriile D2, D3, D4 nu dispun de blituri incorporate, la acestea se poate folosi fie un blit master, fie transmiterul SU800.
In cazul utilizarii unui blit Master, acesta poate fi setat ca pe linga functia de Commander, deci controlul bliturilor externe, sa functioneze si ca blit obisnuit, in diverse moduri (TTL, manual, etc), sau daca nu dorim lumina dinspre aparatul foto sa fie doar comander.

Nikon CLS Nikon P7700
CLS

In situatia in care folositi blitul incorporat aparatului foto trebuie sa luati in calcul distanta pina la produsul/scena fotografiata deoarece blitul incorporat emite lumina chiar daca este in mod Commander, iar daca sunteti prea aproape de ceea ce fotografiati poate influenta expunerea sau pot apare reflexii nedorite de lumina.

Sistemul dispune de 4 canale separate, iar bliturile slave pot fi grupate in maximum 3 grupuri care pot fi comandate independent, fie în moduri diferite, fie in mod TTL sau mod A cu corectii diferite de expunere. Teoretic, in fiecare grup pot fi oricite blituri, dar am inteles ca e bine sa ne limitam la max 2-3 blituri pe grup.
In cazul utilizarii blitului integrat in camera foto ca Commander/Master, numarul de grupuri comandate poate fi doar de 2, plus setarea blitului master.

macheta ford mustang gt
ford mustang gt

Pe linga sistemul CLS, majoritatea bliturilor Nikon compatibile cu CLS permit si utilizarea sistemului de slave optic simplu (numit SU-4), un lucru care poate fi de folos in anumite cazuri.

Revenind la Nikon Coolpix P7700 am setat blitul incorporat Commander, iar ca Slave am folosit un blit Nikon SB-800 si un Metz 58 AF-1.

nikon cls
Nikon CLS
metz 58 af-1 nikon cls
metz 58 af-1

Nu am reusit sa folosesc ambele blituri ca Slave in acelasi timp, dar pe rand au functionat bine.Nu am avut prea mult timp la dispozitie sa testez toate combinatiile posibile, dar cred ca se pot obtine rezultate bune cu Nikon P7700 si un blit extern, de preferat Nikon ca sa nu pierdeti timpul tot proband diferite setari.

schema de lumina
macheta

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Restul imaginilor realizate cu Nikon Coolpix P7700 in sistem CLS pot fi vazute la Galeria foto.

fotostefan

One thought on “Nikon P7700 si sistemul Nikon Creative Lighting System”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.