V-am anuntat la momentul potrivit ca Nikon a lansat un program gratuit pentru editarea fotografiilor realizate in formatul NEF/NRW iar pentru ca zilele acestea am avut putin timp liber la dispozitie am testat si eu noul Capture NX-D.

Inainte de a va spune parerile mele despre Capture NX-D, va reamintesc ca acest software este in versiune beta, varianta finala va fi lansata in vara, cand va inlocui oficial programul de editare foto Capture NX2.
Revenind la parerile despre Nikon Capture NX-D, incep cu partea buna: este gratuit, functioneaza bine si rapid pe Windows 7. Din pacate cam astea sunt partile pozitive ale Capture NX-D, care nu se ridica deloc la nivelul programului pe care il va inlocui, respectiv Capture NX2.

In comparatie cu vechiul NX2, noul NX-D are multe lipsuri la capitolul prelucrare foto. Lipsesc urmatoarele setari necesare pentru prelucrarea pozelor:
– Control Points (daca am inteles eu bine aceaste Puncte de Control au fost realizate de compania Nik Software, care, fiind preluata de Google, accesul la tehnologia respectiva a fost oprit. In plus NX-D nici nu recunoaste efectul Punctelor de Control aplicate in versiunea NX2!);
– conversia monocrom;
– Auto Retouch Brush (Pensula de retus automat);
– filtrele Photo;
– lasso tool;
– pensulele si gradientele;
– posibilitatea de a regla Opacitatea la diferite efecte.
Alte operatii care nu pot fi efectuate de Capture NX-D sunt enumerate si pe pagina oficiala
Totusi ce ofera Capture NX-D? Veti gasi urmatoarele optiuni:
– Exposure
– White Balance
– Picture Controls
– Tone (brightness/contrast and shadow/highlight protection)
– Levels & Curves
– Noise Reduction
– Unsharp Mask
– Lens Corrections
– LCH Editor
– Straighten
– Crop

Practic multe din aceste setari se gasesc si la programul View NX2, doar interfata este diferita, in rest utilitatea celor doua programe este cam aceeasi. De fapt, din cauza asemanarilor celor doua, nu gresim daca afirmam ca softul Capture NX-D putea fi numit mai degraba View NX3.


Cu alte cuvinte cu NX-D nu puteti prelucra (retusa) fotografiile NEF/NRW, ci mai degraba le convertiti in JPEG sau TIFF.
Alt aspect observat la Capture NX-D este faptul ca prelucrarile aplicate fotografiilor sunt salvate in asa numitele fisiere sidecar, care sunt la rindul lor sunt salvate intr-un subfolder separat, numit NKS_PARAM. In plus fisierele respective, cu extensia .nks, nu pot fi citite de alte programe, fiind un format propriu Nikon; cu alte cuvinte sunteti “legati” de Nikon daca vreti sa folositi NX-D.
In concluzie Capture NX-D nu este un produs profesional cum am sperat, ci mai degraba un browser cu ajutorul caruia se poate edita intr-un mod rudimentar fisiere Nikon NEF/NRW. Optimist din fire, sper ca varianta finala a Capture NX-D va include totusi, macar, Auto Retouch Brush (Pensula retus automat), foarte utila la indepartarea elemente nedorite din poza cum ar fi petele de praf sau mama soacra (glumesc!), iar daca ar fi sa facem haz de necaz putem afirma ca de fapt D de la NX-D provine de la Downgrade, nu de la Development cum afirma Nikon 🙂 (nu uitati ca exista si alte programe gratuite pentru editare foto).
- Bilete la 15 concerte in Europa 2023 - 20 March , 2023
- Monitor de editare foto-video la un pret accesibil – Descopera gama completa de monitoare Dell - 18 March , 2023
- Leica Street Photo Contest castigat de Beata Zawrzel - 17 March , 2023
One thought on “Pareri despre Capture NX-D”