Nisa, unul din multele orașe interesante de pe Coasta de Azur, este o destinație potrivită pentru un city break. De fapt, părerea mea, dacă aveți timp și posibilitatea financiară, Coasta de Azur merită explorată mai în amănunt, adică aveți nevoie de minim 7 zile.
Foarte multă lume, atunci când aude de Coasta de Azur, are tendința să asocieze acest loc cu luxul și implicit cu prețurile exagerate. Nimic mai greșit, chiar dacă pe Coasta de Azur găsești din belșug branduri precum Hermes, Louis Vuitton, Prada etc, touși French Riviera este mai mult decât atât, iar un city break la Nisa este foarte posibil de realizat. Tot aici găsești istorie și muzee de artă, patiserii franțuzești la prețuri mai mult decât accesibile și priveliști ce îți taie răsuflarea.
Rețeau de transport în comun, autobuze, trenuri, dar și vapoare și feriboturi care deservește Coasta de Azur nu doar că este bine pusă la punct, dar are și prețuri accesibile. Astfel Nisa poate fi orașul unde să vă cazați și în funcție de preferințe și timpul aflat la dispoziția voastră puteți vizita și alte orașe de pe Riviera Franceză.
Vă recomand să citiți: Google Maps si Facebook Messenger permit utilizatorilor sa arate prietenilor harta cu locatia unde se afla
O excursie spre Nisa nu este scumpă, mai ales dacă vă cumpărați biletul de avion din timp, iar pentru city break nu cred că aveți nevoie de bagaj de cală, cum am plătit eu.
Din cauza unor împrejurări, eu am cumpărat biletul de avion dus-întors direct, doar cu o lună înainte să plec. Așa că am plătit pe biletul de avion de la Wizzair în jur de 1.000 lei.
Vă recomand să verificați și pe acest site ofertele city break la Nisa.
Orarul de zbor a fost cam așa: am plecat pe la ora 13 din București (cu aprox. 25 minute întârziere) și pe la ora 16,30 mă cazam în Nisa, iar la întoarcere am plecat din Nisa după amiază (cam 40 minute întărziere) și pe la ora 20 eram acasă în București. Cum menționam anterior, dacă vă interesați din timp s-ar putea să găsiți zboruri directe care pleacă mai de dimineață din Romania, iar la întoarcere plecați mai după amiază sau chiar spre seara, astfel puteți câștiga aproximativ o zi.
La dus spre Nisa am avut loc pe partea dreapta a avionului ceea ce mi-a oferit posibilitatea de a vedea Coasta de Azur. Aeroportul din Nisa este construit pe mare, un fel de peninsulă, ceea ce în sine este o priveliște impresionantă.
În ceea ce privește cazarea în Nisa, oferta este numeroasă, de la hoteluri de lux de 5 stele la hosteluri sau apartamente de închiriat la prețuri decente.
De la aeroport spre Nisa ai câteva variante: autobuzul 98, 99, tren, taxi sau Uber. Costul unui bilet de autobuz pentru liniile expres 98 și 99 este de 6 euro de persoană iar Uber-ul îți ia până în centrul orașului între 20 și 24 de euro (mult mai rentabil Uber dacă sunteți un grup de 3-4 persoane). Cu trenul nu am mers așa că nu știu să spun cât ar costa un bilet.
Prima zi în Nisa puteți să o dedicați orașului. Sunt multe de văzut, de făcut, indiferent de preferințe. Despre câteva din muzeele din Nisa am scris deja:
→Muzeul de arta contemporana si moderna din Nisa
→Muzeul Fotografiei Charles Negre
Pentru acces la muzee dar și alte obiective turistice la prețuri convenabile ar trebui să verificați oferta și reducerile oferite de French Riviera Pass valabil 24 – 48 – 72 ore .
Dacă vă organizați bine cred că într-o jumătate de zi reușiți să le vedeți. Pentru deplasarea prin Nisa puteți folosi transportul în comun Ligne d’Azur.
Un bilet costă 1,5 Euro ( valabil pentru 74 minute din momentul taxării), abonament pentru 7 zile 15 Euro iar pentru informații actualizate și harta transportului în comun vizitați site-ul Ligne d’Azur
Cu bicicleta de la Velo Bleu.
Autorităţile din Nisa au implementat un sistem de biciclete public nu cu mult timp în urmă, sistem ce se acoperă întregul oraş. Fiabilitatea sistemului Velo Bleu, este dovedită de cele aproximativ 120 de standuri de biciclete şi de accesibilitatea neîntreruptă a sistemului. Abonamentele pot fi făcute pentru o zi, o săptămână, o lună sau un an, şi turiştii pot fi încântaţi să afle că abonamentul Carte Azur, de la compania de autobuze din Nisa, poate fi folosit pentru a dobândi accesul la sistemul de biciclete publice din Nisa.
Pentru lista completă şi harta standurilor de biciclete din Nisa, tarifele pentru abonamente şi condiţii, folosiţi următoarele informaţii oferite de site-ul oficial
În Nisa sunt și autobuze turistice Hop-on Hop-off (vezi aici mai multe informații)
Taxiul sau cu Uber sunt alte variante și nu în ultimul rând pe jos, mai ales că zonele cu adevărat turistice din oraş sunt, totuşi, compacte.
Alte obiective turistice din Nisa
După ce terminați cu muzeele sau dacă ele nu vă interesează, aveți trei mari obiective turistice de văzut: Castle Hill (Colline du Chateau), Old Town (Vieille Ville), și Promenade des Anglais. Eu vă recomand chiar acestă ordine.
Colina Castelului (Colline du Chateau)
De sus de pe dealul castelui (Colline du Chateau) aveți o vedere panoramică asupra Nisei. În plus parcul este frumos, are o cascadă, ruinile castelului sunt vizibile și ele, iar la ora 12 s-ar putea să auziți o bubuitură!
Nisa, este alt oraș care a păstrat tradiția anunțării orei 12 cu o lovitură de tun. În Malta, la Valleta am întâlnit acest obicei, am scris aici despre el.
Revenind la Nisa, se pare că în anii 1860, Sir Thomas Coventry, căutând să găsească o modalitate eficientă de a-i aminti soției sale un pic distrase că a sosit vremea prânzului, decide să îl roage pe Maiorul Malaussena să tragă cu tunul o ghiulea în fiecare zi, la ora 12, marcând astfel momentul începerii prânzului.
Tradiția continuă și în prezent, chiar dacă acum nu se mai folosește o ghiulea ci doar efecte pirotehnice (o artifică mai specială).
Dacă nu ai o condiție fizică adecvată poți urca dealul și cu liftul (funcționabil zilnic, în intervalul orar 09:00 – 18:50; ultima urcare la ora 18:30, ultima coborâre la ora 18:50; intrarea este liberă).
Ateție! Parcul Colline du Chateau este deschis până la ora 18 sau 20 în funcție de sezon. Eu am mers într-o seara acolo să fotografiez apusul, dar am ajuns prea târziu; deja vizitatorii din parc erau trimiși către ieșire de către paznicii parcului.
De pe Colina Castelului puteți coborâ spre centrul vechi al Nisei
Centrul vechi (Vieille Ville)
Ca multe alte orașe europene, Nisa are un oraș vechi transformat într-un cartier al distracției și al gastronomiei. Părerea mea este că nu se merită să vă cazați în această parte a orașului, deoarece seara zona tinde să devină zgomotoasă din cauza teraselor, cluburilor, restaurantelor.
Uitându-te la istoria orașului, multă vreme legată de soarta Italiei, mai degrabă decât de a Franței (orașul a fost mai mult timp Nizza decât Nice), să nu fii surprins că vei descoperi numeroase restaurante italiene. Bucătăria locală este un mix delicios de Italia și Franța. De altfel în Nisa ai ocazia să încerci toate deliciile gastronomiei franceze, dar și specialități locale precum socca, un fel de lipie făcută cu năut pisat, sau salata Nicoise, supă de pește, un fel de pizza cu ceapă, usturoi, măsline și anșoa. Ca desert poți comanda, de exemplu, tartele cu nuci Tourtes aux Blettes.
Prețurile meniurile încep de la 20-25 Euro. Desigur nu lipsesc supermaketur-ile sau fast-food-urile unde prețurile sunt mai accesibile.
Labirintul de străduțe din centrul vechi este și cartea de istorie a orașului. Veți găsii muzee, clădiri frumoase dar și o interesantă piață de flori. Puteți ajunge la Place Massena – Piața Centrală, încadrată de clădiri construite în stil italian. Aici se află 7 statui cocoțate de stâlpi, iluminate noaptea, care fac parte din ciclul Conversație la Nisa, realizate de artistul Jaume Plensa.
Aproape de Centrul Istoric se află promenada.
Promenade des Anglais
Promenade des Anglais este locul ideal pentru a face o plimbare atât dimineață cât și seară. Șoseaua de promenadă de-a lungul marii este flancată de cele mai sofisticate clădiri din Nisa.
Unul din simbolulurile orașului este legat de un român. Hotelul Negresco, care îi poartă numele, deși poate nu mai este cel mai luxos de pe Coasta de Azur, este unul din hotelurile cu care se mândrește capitala Rivierei Franceze.
Dacă vremea îți permite, te poți și bronza, dar am și o veste mai puțin bună: plajele publice nu au nisip, ci sunt acoperite de pietricele în vreme ce plajele private au doar un strat de nisip adăugat peste pietricele. Dacă vrei să faci plajă pe nisip fin, atunci poți lua trenul sau autobuzul până în Antibes (citește aici detalii) unde ai de ales între aproximativ 50 de plaje.
Vă recomand să citiți: Sony HX99 si HX95 noile aparate foto compacte de calatorie
Cele de mai sus sunt doar o mică parte din obiectivele turistice de vizitat din Nisa. Am încercat să vă sugerez cam ce ați putea vizita într-o zi, desigur depinde cum reușiți să vă organizați.
Celelalte două zile din city break la Nisa pot fi rezervate pentru a vizita orașele din jur. Eu am vizitat și am scris despre:
Cum sa ajungi in Cannes din Nisa
Excursie de 1 zi de la Nisa la Monaco – informatii transport si fotografii
Excursie de 1 zi de la Nisa la Saint Tropez
Nisa nu este numai o poartă de intrare spre Coasta de Azur, dar este și un oraș care merită vizitat chiar și într-un city break. De fapt, cred că cea mai bună idee este să zbori la Nisa, eventual să-ți stabilești cartierul general în oraș și apoi să te duci să descoperi locurile din jur. Coasta de Azur a atras turiști încă din secolul al XIX-lea și pe bună dreptate.
Eu am vizitat Nisa la sfârșitul lui august 2018, când vremea a fost foarte plăcută, iar aglomerația nu mi s-a părut deranjantă. De altfel cred că Nisa este una din acele destinații turistice unde poți merge oricând. Sezonul de vară începe în mai și se întinde până prin octombrie. Din câte am înțeles ”iarna” sunt în jur de 12-14 grade, iar pe Coasta de Azur, poți număra pe degetele de la o singură mână zilele dintr-o luna în care este înnorat.
Bani de cheltuială pentru 3 zile pe Coasta de Azur, cred că sunt suficienți 250 – 300 Euro. Iar eu unul vă recomand să vă faceți asigurare de călătorie , chiar și pentru un city break.
Mai multe fotografii realizate în Nisa pot fi văzute la Galeria Foto
- Nikon distribuie replici de aparate foto miniatura la automatele japoneze - 11 September , 2024
- Manfrotto GimBoom solutia pentru a crea cu usurinta filmari de la inaltime - 9 September , 2024
- Carti de afaceri recomandate fotografilor: Cum sa iti cresti afacerea - 8 September , 2024
One thought on “City break la Nisa – obiective turistice si fotografii”