Coasta de Azur a Franței este o destinație turistică interesantă din multe puncte de vedere. Dacă printre hobby-urile voastre se numără fotografiere a avioanelor in zbor, la aterizare, decolare sau la sol, adică Plane spotting sau Aircraft spotting, Nisa este unul din orașele de pe Coasta de Azur unde puteți practica cu succes plane spotting.
În principiu, plane spotterii stau în preajma aeroporturilor și pozează aeronavele care aterizează sau decolează, încercând să surprindă cele mai interesante detalii ale acestora, dar eu zic că nu trebuie să ne limităm doar la zona aeroportului, mai ales dacă avem ocazia să realizăm poze interesante din alte zone ale orașului.
Chiar și zborul către Nisa este interesant, în sensul că de pe partea dreapta a avionului se vede minunata Coastă de Azur, iar dacă aveți loc chiar la geam veți avea ocazia să faceți câteva poze interesante.
Revenind la sol, aproape din orice zonă a Nisei se pot fotografia avioane în zbor. Totuși cele mai recomandate zone pentru plane spotting sunt cele aproape de plajă, de promenadă (Promenade des Anglais), chiar și Colina Castelului (Colline du Chateau) sau micul port al Nisei și nu în ultimul zona aeroportului Nisa. Aceasta este doar una din paginile unde găsiți informații utile și câteva poze ca exemplu.
Aeroportul Nisa Coasta de Azur (NCE/LFMN) este al treilea cel mai aglomerat aeroport din Franţa, după cele două aeroporturi care deservesc Parisul. Este principalul aeroport de pe Riviera Franceză, iar acest statut este reflectat de orarul de zboruri aglomerat. În 2018, prin aeroportul Nisa Coasta de Azur au trecut 13,850,561 călători.
Vara, cam din 10 în 10 minute aterizează și decoleaza avioane de pe cele două terminale ale aeroportului construit pe mare și aflat la aproximativ 7 km de centrul Nisei.
Antibes este un alt oraș de pe Riviera Franceză unde puteți practica plane spotting. Eu am stat în Antibes doar 1 zi (vezi această postare) și mi s-a părut că o zonă potrivită pentru plane spotting este cea din jurul muzeului Piccaso și plajele de acolo.
Plane Spotting recomandări generale:
Legat de aeroporturi, repectați regulile, ba chiar trebuie să vă interesați care sunt ele înainte de a fotografia. Niciodată nu este bine să te iei la ceartă cu un oficial al aeroportului sau securitatea aeroportuară, chiar dacă îți spune să părăsești zona. Pentru că, dacă acel aeroport îți permite să faci poze cu ajutorul unei legitimații, îți pot suspenda dreptul de a mai poza pentru totdeauna.
Vă recomand să vedeți: Zbor de seara de la Timisoara la Bucuresti
Multe aeroporturi oferă platforme speciale pentru plane spotting și informații legate de cum să ajungi la aceste locuri. Alte aeroporturi nu-ți oferă locuri specializate, în schimb, nu ești restricționat să stai în apropierea gardului cu o scară care să te ajute să-ți faci treaba mai bine. În final, există aeroporturi care nu te lasă să îți desfășori activitatea dacă nu obții o legitimație specială aprobată de către aeroport.
Ca fapt divers, dar util pentru cei interesați de plane spotting, la Aeroportul Internațional Henri Coandă București (AIHB) și la Aeroportul Băneasa Aurel Vlaicu (AIBB) fotografii profesionişti şi amatori au spaţii special amenajate de unde pot realiza fotografii spectaculoase cu aeronavele. Serviciul de plane spotting se desfăşoară numai în locurile stabilite în zona publică din proximitatea perimetrului aeroportului, pe baza unor permise de identificare şi acces emise de administraţia aeroportului. Pentru mai multe informați vizitați site-ul oficial Aeroporturi București
Legat de orarul de zbor, există numeroase aplicații pentru a urmări un zbor și de a afla noutăți legate de vizite speciale (FlightRadar24, FlightAware). Există și forumuri care se specializează pe veniri speciale și pe orare de zbor, pe lângă site-urile oficiale ale aeroporturilor. La unele aerporturi poți accesa planul de zbor oficial.
Legat de aparatura foto, în principiu cam orice aparat foto cu zoom optic de minim 8x poate fi folosit. Pozele din această postare și de la Galeria Foto le-am realizat cu compactul Canon PowerShot G7 X Mark II (review) care are zoom optic de numai 4,2x, dar și cu telefonul mobil.
Vă recomand să vedeți: Tamron 18-400mm – noul zoom 22x
Sunt disponibile și aparate foto compacte cu zoom optic de până la 30x (ca de exemplu Sony HX90 – review sau Panasonic Lumix TZ95) sau chiar 40x (ca de exemplu compactul Canon PowerShot SX740 HS), iar aparatele foto bridge au zoom optic de până la 125x (ca de exemplu Nikon P1000)
Desigur un aparat foto DSLR sau mirrorless dotat cu un teleobiectiv de minim 300mm poate fi mai de ajutor decât compactele sau aparatele foto bridge.
Merită menționat că cei ce vor să înceapă acest hobby, plane sau aircraft spotting, trebuie să se pregătească fizic, financiar, și să dispună de ceva timp liber.
Câteva recomandări – setări ale aparatului foto – pentru plane spotting:
•Focalizare – în general, se utilizează modul în care autofocusul este activ continuu (CONTINOUS MODE) dacă avionul este în zbor și se ajustează în funcție de poziția avionului
•Măsurare multi-segment sau matrix
•ISO – ideal ar fi sensibilități mici (100 – 800) sau ISO auto (atenție însă să nu urce la valori prea mari – citiți manualul aparatului de fotografiat)
•WB – soare (daylight) sau nor (cloudy) – auto white balance poate fi, uneori, problematic – dacă folosiți formatul RAW, nu mai are importanță
•Picture controls/Styles – recomand testarea setării Peisaj (Landscape) pentru culori mai saturate și contrast mai bun
•ISO – ideal ar fi sensibilități mici (100 – 800) sau ISO auto (atenție însă să nu urce la valori prea mari – citiți manualul aparatului de fotografiat)
În final nu-mi rămâne decât să vă urez lumină bună, iar dacă aveți informații utile despre plane spotting, puteți să ni le spuneți la rubrica Comment.
- Expunere lunga in fotografie – intrebari si raspunsuri pentru fotografii reusite - 5 October , 2024
- Tutoriale foto pentru a va pregati pentru sezonul de toamna - 3 October , 2024
- Cele mai bune fotografii realizate cu drona, premiate la Drone Photo Awards 2024 - 1 October , 2024