Test cu aparatul foto compact Sony Cyber-shot DSC-RX100 III

În 2012 Sony a lansat pe piaţă gama de aparate foto compacte RX100 şi pentru că a avut succes în rândul celor care îşi doresc portabilitate dar şi calitate foarte bună, un an mai târziu a urmat RX100 II , iar în mai 2014 a apărut Cyber-shot DSC-RX100 III.

Sony Cyber-shot DSC-RX100 III
Sony Cyber-shot DSC-RX100 III

Sony Cyber-shot DSC-RX100 III sau RX100 Mark III cum mai este numit, vine cu o serie de îmbunătăţiri; de exemplu un obiectiv mai wide (24mm) dar şi mai luminos (f2/.8 la 70mm), un filtru ND (3x), procesorul de imagine Bionz X (acelaşi de pe Sony A7 / A7R) şi un vizor electronic de tip pop-up.

Sony Cyber-shot DSC-RX100 III – specificaţii tehnice pe scurt:
•Rezoluţie 20,2 de megapixeli
•Obiectiv Carl Zeiss Vario Sonar T*
•Distanţa focala echivalentă 24-70mm
•Diafragmă f/1.8-2.8
•Vizor electronic cu rezoluţie 1,44 milioane de pixeli
•Display LCD articulat 7,5 cm (3 inci) cu 1.229.000 puncte
•Stabilizare optică integrată în obiectiv
•Fotografiere în rafală cu până la 10 fps la rezoluţie maximă
•Bliţ pop-up integrat
•Moduri Auto, P/A/S/M, Panorama, HDR, mod Video dedicat
•Filmare Full HD 1080 30p, plus codecul XAVC S cu bit rate 50 Mb/s
•Conectivitate Wi-Fi şi NFC
•Greutate 290g (cu card şi baterie)

Construcţie şi utilizare

Sony RX100 M3 are un design simplu, plăcut, muchiile fiind rotunjite, iar ergonomia este destul de bună, având în vedere şi dimensiunile lui (101.6 x 58.1 x 41.0mm, practic este ceva mai mare decât un pachet de ţigări).

compact performant sony rx100 iii
sony rx100 iii
sony rx100 m3
compact sony rx100 m3

Sony RX100 Mk III intră cu uşurinţă într-un buzunar (chiar şi de la cămaşă); nu are grip, dar i se poate ataşa unul, achiziţionat separat (Sony AG-R2 – Grip pentru RX100 / RX100 II / RX100 III ), iar în partea din spate are un thumb pad.

evomag.ro

Corpul compact, uşor şi elegant este realizat din aluminiu, ceea ce conferă o rezistenţă sporită în utilizare. De altfel carcasa de aluminiu chiar mi-a dovedit că este o alegere foarte bună, deoarece modelul primit de mine la test avea urme clare de folosire; dacă se folosea plastic la carcasa lui RX00 III, lovitura primită (care se vede în poza de jos) ar fi produs pagube importante:

sony rx100 iii carcasa lovita
carcasa aluminiu

sony-rx100m3-carcasa-lovita-1

Nici ecranul compactului RX100 III, primit de mine la test, nu a fost scutit de urme de utilizare; LCD-ul prezenta ceva zgârieturi, iar pata, care se vede în imaginea de mai jos, nu s-a “lăsat” curăţată nici de serveţele umede pentru ochelari (dacă doriţi să păstraţi în bune condiţii ecranul, cumpăraţi o folie de protecţie; există un model realizat chiar de Sony, PCK-LM15, dar există şi o alternativă – Kaiser 6076 – Folie protectie “editabila” set 3 folii 1.5 – 4.5 inch).

sony rx100 m3 test
lcd si butoane sony rx100 iii

Să trecem în revistă şi butoanele prezente la Sony RX100 III. Primul lucru care se observă de la bun început sunt dimensiunile lor reduse; pe măsura aparatului de altfel. Controlul este unul tipic Sony, aş zice eu; în partea de sus găsim butonul pornit/oprit (On/Off), butonul declanşator, care este încadrat de inelul pentru zoom, clasicul buton P/A/S/M, moduri auto, panorama, video, Memory Recall (MR) şi moduri scena.

compact sony performant test
sony rx100 iii

Pe spatele compactului RX100 III găsim un alt buton Mode Dial, un buton dedicat modului video, un selector multiplu, butonul pentru accesare meniului dar şi butonul pentru meniul rapid (Fn) şi un buton customizabil (C). Acestui buton C îi poţi atribui una din cele 41 funcţii disponibile.

meniu sony rx100 m3
meniu sony rx100 iii

sonyrx100m3-meniu-4

Meniul lui Sony RX100 III este similar aparatelor foto din gama Alpha; este format din tab-uri ce permite navigarea rapidă, uşoarş, fără să fie nevoie să faci scroll şi mai ales pun la dispoziţia utilizatorului o mulţime de funcţii. De exemplu în meniul veţi găsii:

Peaking Focus – pentru asistarea focalizării manuale
Soft Skin Efect şi Auto Object Framing – utile celor interesaţi de selfie
Eye AF – pentru focalizare pe ochii subiectului
ND – în condiţii de lumina intensă activaţi filtrul neutral density (3 trepte de expunere); el are şi un mod Auto
Picture effect şi Creative Style

În jurul obiectivului se află un inel, care şi el poate fi setat pentru a schimba una din cele 9 opţiuni disponibile: standard, compensarea expunerii, ISO, balans de alb, stil creativ, efecte, zoom, timp de expunere sau diafragmă (în timpul testului eu l-am setat pentru Zoom Step, adică prin rotirea inelului obiectivul face zoom la valorile standard 24mm, 28mm, 35mm, 50mm, 70mm).

sony rx100 iii inel zoom
inel zoom

Inelul respectiv se roteşte mai mult de 360 grade în ambele direcţii (practic nu se opreşte din rotaţie) şi nu face acele clik-uri când ajunge la anumite poziţii.

zoom sony rx100 m3
zoom rx100 m3

La toate aceste butoane cu funcţii sau care pot fi personalizate, se mai adaugă şi opţiunea Memory Recall (MR). Din meniul lui RX100 III puteţi salva până la 3 seturi de parametri, care pot fi apelate rapid cu butonul Mode Dial.

Sony Cyber-shot DSC-RX100 III are un LCD de 3 inch (7,6 cm) cu 1.229.000 puncte, tratamente anti-reflexie care mai ajută să-l folosiţi chiar şi în lumină ambientală puternică; în plus Sony a folosit tehnologia WhiteMagic, cu patru sub-pixeli, adică unul alb pe lângă cei tradiţionali RGB. Asta ar face imaginea mai luminoasă şi ar scade consumul de energie.

lcd sony rx m3
lcd rabatabil

LCD este rabatabil, la 180 grade în sus (util celor interesaţi de selfie) şi la 45 în jos, dar nu este de tip tactil (touchscreen).

lcd sony rx100 m3
lcd rabatabil vertical

sony-rx100-iii-lcd-2

lcd pozitia selfie
lcd pentru selfie

Alte aspecte ce merită menţionate sunt: aspectul 4:3 (când ecranul este la 180 de grade, partea de jos, care afişează setările este opturată de marginea compactului, dar imaginea propriu zisă este vizibilă) şi faptul că atunci când ridicaţi ecranul la 180 de grade, automat se activează un timer de 3 secunde (totuşi timer-ul poate fi dezactivat din meniu).
Am încercat şi eu un selfie, când am fost la parada de 1 Decembrie, care anul acesta s-a desfăşurat în faţa Palatului Parlamentului şi nu a fost ocolită de ninsoare, vânt şi frig:

1 decembrie 2014 piata constitutiei
selfie de 1 decembrie

Bliţul şi vizorul se retrag în aparat şi pot fi activate cu ajutorul butoanelor dedicate.

vizor blit sony rx100 m3
blit si vizor retractabile
vizor blit zoom sony rx100 m3
rx100 m3 – lateral

Vizorul electronic retractabil mi se pare o soluţie inedită, deşi dacă ţinem cont şi de aparatele foto compacte din seria ILCE-QX1 şi DSC-QX30 nu ar trebui să ne mirăm că Sony apelează şi la soluţii ceva mai deosebite.

Vizorul retractabil prezent la Sony RX100 III este de tip OLED Tru-Finder, are o rezoluţie de 800×600 pixeli şi în ciuda dimensiunilor reduse se vede destul de bine; puteţi chiar să încercaţi să focalizaţi manual cu ajutorul lui. Detaliile sunt redate bine, nu are lag sesizabil şi este un vizor luminos, fiind util atunci când lumina ambientală este mai puternică şi ecranul LCD devine mai puţin lizibil. Legat de luminozitatea vizorului, care de altfel poate fi reglată şi manual, citeam în manual (care poate fi descărcat în format pdf şi în limba engleză de aici) un amănunt interesant şi anume că autonomia lui RX100 M3 este de până la 230 de poze dacă este folosit micul vizor electronic, iar în cazul folosirii ecranului LCD de 3 inch autonomia creşte până la aproximativ 320 de imagini.

vizor sony rx100 m3
vizor rx100 m3

Cum spuneam este el activat de un buton, aflat pe laterala stângă a carcasei, nu-i lipseşte senzorul pentru comutarea automată a imaginii de la ecranul LCD şi nici butonul pentru corectarea dioptriilor. Dar ca să vezi ceva prin el, trebuie extins, trăgându-l spre tine, altfel imaginea este blurată (neclară). Închiderea vizorului, duce şi la oprirea aparatului foto (nu mi s-a părut practic acest lucru).

sony rx100 iii vizor rabatabil
vizor extins

Dacă aparatul foto este oprit, prin deschiderea vizorului, porneşte şi aparatul foto.
Acel T portocaliu cu steluţă, scris pe vizor în partea din faţă, înseamnă că vizorul are un strat antireflex T*, la fel ca obiectivul Carl Zeiss.

vizor sony rx100 iii
vizor retractabil

Pe laterala stângă a carcasei se află şi semnul NFC; aici poate fi atins RX100 III pentru conectare rapidă la un smartphone sau o tabletă.

semnul nfc
semn NFC

Sony RX100 III are şi Wifi; folosind una din cele două metode de conectare wireless şi aplicaţia Play Memories disponibilă gratuit pentru Android şi iOS, puteţi accesa imaginile de pe cameră direct de pe mobil/tabletă şi să le transferaţi pe mobil/tabletă; în plus puteţi controla de la distanţă compactul.

wifi nfc meniu sony rx100 iii
meniu wifi sony rx100 m3

sonyrx100m3-meniu-2

Sony RX100 III nu are senzor IR pentru o telecomandă sau conector pentru telecomanda pe fir, aşa că este bine venită funcţia Remote Shooting, chiar dacă este cam limitată (cel puţin în timpul testului, de pe o tabletă în modul remote am putut schimba doar câţiva din parametrii compactului: zoom-ul, compensare expunerii).

Remote Shooting sony rx100 m3
remote shooting
Remote Shooting wifi sony rx100 mark3
Remote Shooting – wifi

Puteţi folosi, de asemenea, opţiunea WPS Push, pentru a localiza un hot spot, iar din magazinele online (Google Play sau Apple Store) puteţi cumpăra diverse app pentru RX100 III.

Tot la capitolul conexiune, Sony RX100 III are un port HDMI D (Micro) şi Micro-USB (USB 2.0), dar nu este prezentă şi o conexiune pentru microfon extern (de altfel nu are nici patină pentru bliţ extern, aşa că un microfon extern nici nu ar avea unde să fie montat pe RX100 M3).

Portul Micro-USB este folosit şi pentru încărcarea acumulatorului InfoLITHIUM NP-BX1 (care este acelaşi pentru toată gama RX100). Acest acumulator poate fi încărcat şi de la un laptop/calculator şi chiar de la un alt acumulator extern. Încărcarea de la calculator/laptop a durat până la 3 ore şi 40 minute.

Conform standardului CIPA acumulatorul NP-BX1 asigură o autonomie de până la 330 fotografii. În timpul testului autonomia atinsă a fost de până la 610 poze şi aproximativ 7 minute de filmare; iar seara când am fotografiat luminile de Crăciun din Bucureşti autonomia a scăzut până la 374 de poze datorită temperaturilor sub 0 grade Celsius. Ca să nu rămâneţi în pană de curent puteţi cumpăra încă un acumulator (ca de exemplu acesta).

sony rx100 m3
f/2,8 iso 125
test sony rx100 iii
crop

În partea de jos a compactului RX100 III se află filetul pentru montarea pe trepied şi trebuie precizat că şi cea mai mică placuţă, respectiv cea de la trepiedul SLIK Sprint Pro II 3Way BK reuseste, reuşea să blocheze inelul din jurul obiectivului şi îngreuna folosirea ecranului rabatabil.

Imaginile sunt salvate pe carduri de memorie SD/SDHC/SDXC Memory sau Stick Duo/Pro Duo/Pro-HG Duo de până la 64GB, iar salvarea imaginilor se poate face atât în format jpeg cât şi RAW sau jpeg+RAW. Pentru prelucrarea imaginilor RAW puteţi încerca şi programul Sony Image Data Converter SR, sau dacă doriţi mai mult opţiuni la prelucarea pozelor cumpăraţi Adobe Lightroom

f/2,8 iso250 sony rx100 m3
f/2,8 iso250
f/2,8 iso250 test sony rx100 m3
crop

Calitatea imaginilor, ISO şi sistemul autofocus

Aparatele foto compacte din seria RX100 au ca şi caracteristică comună un senzor de 1 inch, care este mai mare decât cel întâlnit la multe din compactele de pe piaţă, dar este mai mic decit senzorul 4/3 (Micro Four Thirds). Ca să aveţi o idee despre dimensiune senzorului uitaţi aici o comparaţie cu Nikon P7800, aici o comparaţie cu Fuji X30, iar aici o comparaţie cu Olympus OM-D E-M10 (testul meu) , iar faţă de mirrorles-ul Sony A5100 (testul meu) cam aşa stau lucrurile.

hand held photos sony rx100 m3
modul hand held night scene

sonyrx100III-hand-held-night

Sony Cyber-shot RX100 III are un senzor Exmor R CMOS cu iluminare din spate, coordonat de procesorul BIONZ X, întâlnit şi la mirrorless-urile A7/ A7r.
Acesta permite o prelucrare mai bună a fotografiilor JPEG, un autofocus rapid, tracking şi o calitate mai bună pentru video.
Sony RX100 M3 porneşte destul de repede; autofocusul este rapid pe lumină bună, iar pe lumină mai slabă scade, ajugând totuşi sub 1 secundă.

test autofocus sony rx100 m3
f/4 iso 125

sony-rx100m3-268

Precizia focusului este bună, doar în lumină slabă mai dă rateuri din când în când.

Sony Cyber-shot DSC-RX100 III autofocus

Sony Cyber-shot DSC-RX100 III autofocus

Sony Cyber-shot DSC-RX100 III autofocus

Sony Cyber-shot DSC-RX100 III autofocus

Sony Cyber-shot DSC-RX100 III autofocus

Sony Cyber-shot DSC-RX100 III autofocus

Sony Cyber-shot DSC-RX100 III autofocus

Sony Cyber-shot DSC-RX100 III autofocus

Sony Cyber-shot DSC-RX100 III autofocus

Sony Cyber-shot DSC-RX100 III
test autofocus rx100 III

Sistemul de măsurare a expunerii funcţionează şi el bine. Fotografierea continuă este de 10 cadre / sec. JPEG şi 6 cadre / sec. RAW.

test Sony Cyber-shot DSC-RX100 III
crop
Sony Cyber-shot DSC-RX100 III
Sony Cyber-shot DSC-RX100 III
Sony Cyber-shot DSC-RX100 III af
crop
Sony Cyber-shot DSC-RX100 III
test af si fotografiere rafala
test af si fotogfrafiere rafala Sony Cyber-shot DSC-RX100 III
test af si fotogfrafiere rafala
Sony Cyber-shot DSC-RX100 III test af
test af si fotografiere inrafala sony rx100 m3 crop

În ce priveşte calitatea imaginii, Sony RX100 III furnizează imagini clare şi culori saturate. Până la ISO 800 zgomotul de imagine lipseşte, iar în intervalul 1600 – 3200 este bine controlat. Peste ISO 3200 zgomotul de imagine işi face simţită prezenţa.

iso3200  sony rx100 iii
ISO 3200
sony rx100 iii test iso
crop – iso 3200
test iso sony rx100 m3
iso 3200
test iso sony rx100 iii
crop – iso 3200
iso 3200 sony rx100 iii
iso 3200
crop iso 3200 sony rx100 iii
crop – iso 3200

În meniul lui Sony RX100 III găsiţi şi două setări pentru reducerea zgomotului de imagine (NR low şi NR standard), dar şi opţiunea Multi Frame NR, care realizează mai multe imagini, succesiv, reduce zgomotul de imagine şi le combină într-o singură imagine.

iso 3200 test sony rx100 m3
iso 3200

NR oprit:

nr off sony rx100 iii
fara NR

NR low:

nr low sony rx100 m3
nr low

NR standard:

nr std sony rx100 m3
nr standard

Alte imagini (la rezoluţia originală) pot fi văzute aici

Pentru buna calitate a imaginilor obţinute cu RX100 III este “vinovat” şi obiectivul ZEISS Vario-Sonnar T* 24-70mm F1.8-2.8.

fotografi la metrou
fotografii

Acesta, având şi un unghi larg de cuprindere la 24mm, este potrivit pentru o serie impresionantă de scenarii fotografice, de la peisaje, imagini panoramice, până la portrete.

24mm  sony rx100 m3 iii
24mm
zoom sony rx100 m3
crop
70mm sony rx100 iii
70mm
ateneul roman bucuresti
crop
Clear Image Zoom sony rx100 m3 iii
Clear Image Zoom sony rx100 m3 iii
sony rx100 iii Clear Image Zoom
Clear Image Zoom -crop

Cu diafragma F2.8 la distanţa focală de 70mm poţi obţine imagini cu efect bokeh (fundal neclar).

bokeh sony rx100 m3
bokeh
24mm  Zoom sony rx100 m3 iii
24mm
35mm sony rx100 m3
35mm
50mm
50mm
70mm sony rx100 m3
70mm
crop
crop 70mm
Clear Image Zoom sony rx100 m3 iii
Clear Image Zoom sony rx100 m3 iii
Clear Image Zoom sony rx100 m3 iii
test zoom si bokeh -crop

Tot diafragma f/2.8 (care apare la distanţa focală 35mm) ajută şi în condiţii cu lumină mai slabă, de exemplu la fotografia de seară.

24mm sony rx100 m3
24mm
70mm sony rx100 m3
70mm
Clear Image Zoom sony rx100 m3 iii
Clear Image Zoom sony rx100 m3 iii

Apropo de fotografia de seară, timpul de expunere este cuprins între 30s şi 1/2000s, iar dacă este cazul, în condiţii de lumină intensă sau în cazul imaginilor în care este surprinsă curgerea apei, puteţi folosii şi filtrul Neutral Desnity (ND3) integrat; de altfel foarte util, dacă ţinem cont şi de faptul că obiectivul nu are filet pentru filtre.

Şi tot pentru fotografia de seară aveţi la dispoziţie modurile Hand-held Twilight (la Scene) şi Night Scene (la Superior Auto):
La fântâna de la Universitate:

modul superior auto noaptea
superior auto
luminite univeristate fantna
diafragma f/2,2 1/30
Hand-held Twilight sony
Hand-held Twilight
luminite fantana universitate
timp de expunere 1/10

În centrul istoric al Bucureştiului:

test seara sony rx100 iii
diafragma f/2,5 1/40
sony rx100 m3 Hand-held Twilight
Hand-held Twilight

sony-rx100m3-superior-auto

Nu lipseşte nici stabilizare optică (SteadyShot), sau modul Intelligent Active Mode cum îl numeşte Sony.

SteadyShot oprit:

sony rx100 m3 oss
oss activat 1/5

SteadyShot activat:

SteadyShot sony rx100 m3
SteadyShot oprit

Această stabilizare pe cinci axe este disponibilă şi pentru modul video.

Singurul aspect mai puţin atractiv la acest obiectiv, zic eu, este distanţa minimă de focalizare: 30 de cm. Cred că cei interesaţi de fotografia macro sau close-up ar fi mai bucuroşi dacă distanţa respectivă ar fi mai mică.

Orcium atunci când zoom-ul optic nu este suficient (uneori 70mm nu este de ajuns, ideal ar fi fost 100mm sau chiar 120mm) aveţi la dispoziţie şi un zoom digital cu diferite opţiuni. Cea mai bună dintre ele mi s-a părut Clear Image Zoom care oferă un zoom digital 2x fără prea mare reducere a calităţii fotografiei, atunci când şi lumina este mai bună.

ceas herastrau
24mm
ceas herastrau bucuresti
70mm
Clear Image Zoom test herastrau
Clear Image Zoom

Facultatea de Arhitectură din Bucureşti:

wide 24mm
24mm
70mm sony rx100 m3
70mm
test Clear Image Zoom rx100 m3
Clear Image Zoom

Când în scena de fotografiat există un contrast mai mare, Sony RX100 M3 oferă două funcţii utile: D-Range Optimizer (DRO) şi HDR. Acestea pot fi folosite în modul Auto sau la diferite niveluri (de la 1 la 5) sau pot fi chiar dezactivate.

Sony Cyber-shot DSC-RX100 III
DRO lv2
dro lv 3 sony rx100 m3
DRO lv3
dro lv sony rx100 iii
DRO lv5

DRO optimizează în mod automat nivelul de detalii în imaginile cu contrast puternic, astfel încât fotografiile să fie echilibrate.

cro lv1 sony rx100iii
dro lv1
dro lv2 sony rx100 iii
dro lv2
dro lv3 sony rx100 iii
dro lv3
dro lv5 sony rx100 iii
dro lv5
sony rx100 iii pasaj centrul vechi bucuresti
dro dezactivat

Sony RX100 III poate face HDR direct din aparat, înregistrând 3 imagini consecutive, cu expuneri diferite, pe care le suprapune într-un singur cadru.

În parcul Cişmigiu:

hdr 6ev sony rx100 iii
hdr 6ev

sony rx100 iii cismigiu ceas
hdr dezactivat

Parcul Circului (alte imagini realizate şi cu alte aparate foto puteţi vedea în acest post) :

hdr sony rx100 iii
HDR 6ev

sony rx100 iii parcul circului
hdr oprit

Din nou în parcul Cişmigiului (anul trecut cu zăpadă arăta astfel):

hdr sonz rx100 iii
HDR 6 EV
sonz rx100 m3 parcul cismigiu
fara hdr

Există şi posibilitatea de a face bracketing pentru DRO sau pentru expunere, balans de alb.

Un alt mod util este Sweep Panorama. Sony RX100 III poate face imagini panoramice normale sau extinse (cu un unghi mai larg, 360grade, pe verticală sau orizontală).

panorama sony rx100 iii
panorama orizontal
sweep panorama sony rx100 iii
panorama vertical
sweep panorama sony rx100 iii
panoramic orizontal (landscape)

Din “arsenalul” compactului RX100 III nu lipsesc nici efectele speciale (Picture Effect: Toy Camera, Pop Color, Posterization, Retro Photo, Soft High-Key, Partial Color, High Contrast Mono, Soft Focus, HDR Painting, Rich-tone Mono, Miniature, Watercolor şi Illustration) sau stilurile creative (Creative Style: Vivid, Neutral, Clear, Deep, Light, Portrait, Landscape, Sunset, Night Scene, Autumn leaves, Black&White, Sepia); ele fiind disponibile şi pentru modul video. Pozele pot fi văzute aici.

Cu Sony RX100 III puteţi filma Full HD 50/25p la 30MB/s, cu sunet stereo, autofocus activ sau manual focus în timpul filmării (nu este disponibil şi modul Single AF) dar şi zoom.

Se poate filma în modurile S, A, M, dar există şi un mod video dedicat. Poţi filma simultan cu o rezoluţie mai mare (AVCHD /XAVC S) şi una mai mica (MP4 ), pentru web (MPEG-4 AVC (H.264) la rezoluţie HD – 1440×1080/30fps @12Mbps, VGA – 640×480/30fps @3Mbps).

La fel ca mirrorless-ul Sony A5100 şi compactul Cyber-shot RX100 III este compatibil cu formatul XAVC S, bazat pe standardul profesional XAVC ce permite înregistrarea în format Full HD cu până la 50Mbps. Dar cu precizarea că pentru a utiliza formatul XAVC S trebuie să folosiţi carduri de memorie SDXC (ca de exemplu acest SanDisk Extreme PRO SDXC, 64GB, UHS-I, Class 10). Tot formatul XAVC S vă mai pune la dispoziţie şi modul slow motion 120/100 fps la rezoluţie 1280 × 720.

vanzare terenuri intravilane valea doftanei traisteni prahovaintravilane pret negociabil

Preţ

La data publicării acestui review Sony RX100 III avea un preţ aproximativ de 3.999lei (ca fapt divers la Black Friday 2014 a avut o reducere de 800 lei). Pentru preţ actualizat puteți verifica și acest site.

test Sony Cyber-shot DSC-RX100 III
70mm
zoom digital sony rx100 iii
zoom digital

Concluzii

Cu dimensiunile sale reduse, o construcţie de calitate, carcasă din aluminiu şi cu o calitate foarte bună a imaginii, Sony Cyber-shot RX100 III este compactul potrivit pentru a fotografia într-un număr mare de situaţii: portrete, peisaj, pe strada, pentru albumul de familie, etc.

iarba gheata picaturi
la firul ierbii
selfie pe strada
selfie

Vizorul electronic retractabil OLED Tru-Finder cu filtru ZEISS T, se vede bine şi şi-a dovedit utilitatea în anumite situaţii, iar lcd-ul, deşi nu este touchscreen, este foarte util, fiind rabatabil vă permite să fotografiaţi din unghiuri mai dificile şi chiar să realizaţi autoportrete. În plus să nu uităm de conexiunea NFC (Near Field Communication) şi WiFi care facilitează încărcarea pozelor şi a filmelor pe reţele de socializare favorite.

Obiectivul ZEISS Vario-Sonnar T*, deşi are o plajă focală destul de scurtă (24-70mm, echivalent aprox. 3x zoom) şi o distanţă minimă de focalizare de 30cm, oferă o optică şi o luminozitate foarte bună, astfel încât să puteţi pune baza pe RX100 III oricând şi aproape în orice condiţii, mai ales că şi stabilizare optică pe cinci axe ajută foarte bine.

catel copii parc crangasi bucuresti
in parcul crangasi

Filtrul Neutral Density 3-stop integrat oferă flexibilitate suplimentară în condiţii de lumină intensă sau în cazul imaginilor în care este surprinsă curgerea apei.
Pentru un aparat foto compact, Sony Cyber-shot RX100 III, pune la dispoziţia utilizatorului un număr mare de setări, o parte din ele pot fi accesate direct cu ajurorul butoanelor customibizabile.
Singurul impediment al lui RX100 Mark III este – poate – preţul actual, destul de ridicat.
Cele câteva sute de poze realizate cu Sony RX100 III în diverse condiţii de lumină pot fi văzute la Galeria Foto.

Ce mi-a plăcut mie la Sony Cyber-shot RX100 III:
+ calitatea bună a fotografiilor (până la ISO 3200 inclusiv)
+ obiectiv grandangular (24mm), luminos (f/1.8 – f/2.8) şi stabilizat optic (SteadyShot pe 5 axe)
+ Peaking Focus şi Zebra
+ rezoluţia mare a ecranului şi a vizorului
+ ecranul rabatabil vertical (sus-jos)
+ butoane personalizabile
+ înregistrare JPEG / RAW
+ filtru ND 3x integrat
+ modul panorama (Sweep Panorama) şi HDR direct din camera
+ filmare Full HD 1080p AVCHD/MPEG4 şi XAVC S
+ mic, uşor, bine construit
+ se poate încărca şi de la un laptop sau acumulator extern
+ conexiune NFC şi WiFi

f64.ro

Ce nu mi-a plăcut mie la Sony Cyber-shot RX100 III:
– distanţa focală limitată şi distanţa minimă de focalizare de 30cm (la alte compacte distanţa minimă de focalizare este de 2-3 cm)
– zoom destul de lent, iar sunetul produs de el poate fi înregistrat de microfonul stereo încorporat
– gripul este opţional şi trebuie cumpărat separat
– lipseşte conexiunea pentru microfon extern
– lipseşte patina pentru bliţ extern
– ecranul LCD nu este tactil (touchscreen), ar fi uşurat foarte mult la alegerea punctului de focus (în schimb trebuie apăsate cam multe butoane pentru alegerea/mutarea punctului de focus)
– în timpul filmării nu este disponibil şi modul Single AF
– nu are GPS şi nu se poate face geotagging cu ajutorul smartphone-ului

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Acesta este un test independent şi este posibil să găsiţi şi poze ce nu sunt clare în viziunea cropului de 100% perfect, în plus eu nu ocolesc nici zgomotul de imagine! Pozele nu sunt prelucrate, doar uneori mai fac crop (decupez) din unele poze şi trebuie să le micşorez, utilizând FastStone Photo Resizer, până la 2000 pixeli pe latura mare doarece nu am mult spaţiu disponibil la Galeria Foto
Dacă doriţi perfecţiunea tehnică trebuie să căutaţi alt blog/site, dar eu sper că informaţiile pe care vi le ofer să vă fie de folos! Vă mulţumesc pentru vizită.

fotostefan

14 thoughts on “Test cu aparatul foto compact Sony Cyber-shot DSC-RX100 III”

  1. Un review cuprinzator, multe informatii, dar trebuie sa remarc, n-am vazut atata praf si scame pe aparat nicaieri, niciodata……. groaznic. Si apoi o mica corectie, vizorul nu are cum sa aibe rezolutia de doar 800×600, fa si tu un calcul, in specificatii spune ca are 1,228,800 puncte .

  2. Scamele si praful au fost lasate intentionat, in idee ca cititorul isi da singur seama ca acest aparat are o carcasa un fel de “magnet” pentru repectivele elemente daca este folosit intensiv. In plus am si mentionat ca aparatul primit de mine la test, deja prezenta urme de utilizare foarte intensiva.
    Iar legat de vizorul electronic, nici macar nu este vorba de 1,228,800 puncte, ci de 1,440,000, dar ce am uitat sa mentionez ca acel 800 cu 600 are cate 3 puncte per pixel: “800 x 600 pixels, with each pixel comprised of separate red, green and blue dots”, adica 800x600x3

  3. Sakut,
    ce profil de culoare folosesti si ce setari ai la contrast, saturatie si sharpness?
    La fel m-ar interesa la video ce setari folosesti, m-a interesa sa arate ceva gen “cinematic look”.
    Multumesc!

  4. Sall Stefan, am o intrebare, eu am fotoaparat sony rx100 II
    la aparatul meu este ars becul petruca am fost foarte activa si probabil era prea obosit si l-am folosit prea des. De 3 ori sau 4 sa auzit pocnind poc-poc si nu mai lucreaza becul, Lucreaza , filmeaza numai ca nu am lumina. Se poate de schimbat becul sau de reparat?

    (eu astep rsp la facebook, Emma Vorosan)
    multumesc anticipat!

  5. @Emma … in primul rand raspunsul il dau aici, nu pe facebook, iar in al doilea rind probabil te referi la blit atunci cand zici becul?! Oricum daca nu mai functioneaza, trebuie reparat la service.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.