Top 11 gratis New York

Dacă planifici o călătorie la NYC, cred că ți-ar fi util să citești topul meu 11 gratis New York. Să muști din Big Apple (cum i se mai spune metropolei americane) nu este chiar ieftin, dar totuși sunt câteva lucruri de văzut și făcut gratis în marele oraș cosmopolitan.

gratis New York sugesti obiective turistice america poze
gratis New York

New York City, cu cele 5 mari zone / boroughs (Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens, și insula Staten Island) oferă vizitatorilor câteva lucruri care pot fi făcute gratuit.

poza taur atractie turistica america gratis New York
Taur Wall Street – gratis New York

1. Feribotul gratuit Staten Island

Dă o tură gratis cu feribotul din Manhattan spre Staten Island. Este cea mai bună ocazie să vezi gratis și să realizezi imagini deosebite cu zgârie-norii din sudul Manhattanului, cu insula Ellis și Statuia Libertății.

fotografie turistica america new york staten island ferry
Staten island ferry

Deși sunt la dispoziție o mulțime de opțiuni, mai mult sau mai puțin costisitoare (elicopter sau yahturi de închiriat), Staten Island Ferry oferă o călătorie cu feribotul, care traversează gratuit de la un capăt în altul portul New York.
Mai multe informații despre călătoria gratis cu feribotul Staten Island am scris aici

2. Vizitează Central Park

fotografie central parc gratis New York turism
Central Park New York city

Marele Parc Central este o oază binevenită de verdeață pentru locuitori și turiști deopotrivă. Dar când spun oază, trebuie să știi că este un parc de peste 3 milioane de metri pătrați de copaci, iarbă verde, flori, alei, bănci și câteva atracții. Poți merge la Strawberry Fields, tributul adus lui John Lennon, care atrage sute de vizitatori zilnic și care îți amintește să-ti trăiești viață în pace.

poza cladiri new york central park turism
atractii turistice gratuite New York

În jurul parcului sunt multe sculpturi, o stâncă pentru alpinism și câteva scene pentru concerte. În weekend Central Park este luat cu asalt de familii, oameni pe role sau skateboard, hipioți sau businessmeni, dădace (nanny) cu cărucioare, iar contrastul natură – zgârie-nori (care înconjoară parcul) este deosebit.
Central Park fiind o atracție turistică majoră, zonă este împânzită de persoane care oferă turiștilor diverse servicii contracost: trăsuri cu cai sau rișcă. Părerea mea este că serviciile oferite de întreprinzătorii locali au prețuri prohibitive, nu vă lăsați păcăliți de amabilitatea lor, mai bine mergeți pe jos prin parc. În zona Central Park am văzut și biciclete de închiriat (CitiBike) , asta în cazul că vreți să cheltuiți niște bani!

Citește și: Metroul din New York – scurt ghid de calatorie

3. Magazinul B&H Photo – pentru pasionații de fotografie sau video

Intrarea și privitul sunt gratis, dar unele produse vândute de ei pe acolo mi s-a părut chiar mai scump decât la noi! Dar chiar și așa magazinul foto-video merită vizitat, dacă sunteți creatori de imagine sau doar curioși să vedeți altfel de magazine.
Există doar un singur magazin, aflat în vestul Manhattanului, pe bulevardul 9, între străzile 33 și 34 (harta). Eu la fața locului am aflat că magazinul B&H Photo este deținut de o ramură de evrei ortodocși.

poza vanzator magazin b&h photo video new york evreu
B&H Photo-Video New York

Odată intrat, s-ar putea să ți se pară și ție un pic cam bizar să vezi evrei ortodocși vânzând și informând clienții despre cele mai noi electronice apărute în SUA, un contrast memorabil între o lume conservatoare și una high-tech.
Altă atracție a magazinului B&H Photo este sistemul de transport al produselor, de la depozit la zona de ridicare. Pe deasupra capetelor vizitatorilor magazinului trec vagonașe cu produse, folosind o rețea de căi ferate labirintice.

4. Times Square

poza times square gratis new york
Times Square New York city

Destul de aproape de Central Park se află altă atracție turistică gratis a New York-ului: piața Times Square. Vara aveți ocazia să faceți o ”baie de mulțime” în această piață! La sfârșitul lunii iunie 2019, când am vizitat NYC, celebra piață era aglomerată aproape la orice oră din zi și seară!

fotografie turistica times square new york america
Times Square

Times Square îți oferă reclame luminoase impresionante, dar și magazinul M&M, Hard Rock Café, McDonald’s și clădirea din vârful căruia în fiecare an pe 31 decembrie cade bila “uriașă”.

poza bila piata times square new york america
Bila
poza masina saltareata america gratis New York
masina saltareata

Din Times Square nu lipsesc performerii stradali și vânzătorii specializați, care vând lucruri tip opera de artă, realizate în timp record. În timpul zilei te poți trezii înconjurat de costume, culori, limbaje, într-un cuvânt apogeul diversității americane.

poza turisti times square new york america
turisti

Noaptea nu te poți abține să nu admiri orașul luminilor care impresionează prin diversitatea culorilor și formelor.

Citește și: Calatorie cu avionul in America – New York – informatii utile

5. Dă o tură prin cartierele SoHo, Harlem, Upper Manhattan, Little Italy, Hell’s Kitchen sau Chinatown.
Dacă ai timp și mersul pe jos nu te jenează merită, să treci prin cartierel menționate. Eu am fost doar la Little Italy și Chinatown.

poza statuie chinez new york chinatown
parc Chinatown New York
welcome chinatown new york city usa
welcome ChinaTown New York USA
poza afis hranirea porumbeilor interzisa amenda
hranirea porumbeilor interzisa

vivacredit.ro

fotografie cladire chineza new york america obiectiv turistic
cladire traditii chineze
welcome little italy new york city usa
welcome little Italy New York
poza little italy new york america calatorie vizita
plimbare little Italy – top 11 gratis New York

6. The Vessel și High Line – parcul suspendat

poza panoramica vessel new york Hudson Yards SUA
panorama

Pe la începutul anului 2019 New York are o nouă atracție turistică, denumită temporar, The Vessel. Alături de această clădire se află parcul suspendat High Line. Accesul la ambele obiective este gratuit.

poze cladiri new york manhattan
Love

Mai multe informații despre cele două obiective turistice am scris aici

7. Catedrala St.Patrick’s

Cumva între Central Parck și de Times Square (dar mai bine verifică harta) se află catedrala gotică St.Patrick. Mi s-a părut interesant cum St. Patrick’s Cathedral este înconjurată de zgârie nori, iar duminica când am trecut eu prin zonă era o nuntă acolo.
St. Patrick’s Cathedral este singura clădire rămasă pe 5th Avenue din secolul al XIX-lea, fiind construită în timpul Războiului Civil și terminată pe la 1880.

8. Oculus – terminalul de transport din New York World Trade Center

fotografie arhitectura terminal transport New York World Trade Center
Oculus – vazut din One World Obervatory

Clădire Oculus are o arhitectură interesantă, iar în zonă se află și memorialul World Trade Center, decicat victimelor evenimentului de la 11 septembrie 2001.
Mai multe informații despre Oculus și zona World Trade Center am publicat în această postare

9. Terminalul Grand Central

poza arhitectura cladire statie trenuri nyc amrica
Grand Central NYC
statie trenuri america obiectiv turistic vizita interior
interior – New York Grand Central

Grand Central este alt doilea terminal de transport pe care vi-l recomand să-l vizitați. Deși Grand Central este un terminal de cale ferată pentru navetişti, totuși clădirea atrage numeroși turiști, fiind pe bună dreaptate unul din simbolurile New York-ului. Clădirea construită pe o suprafaţă de 200.000 de metri pătraţi și deschisă pe 2 februarie 1913, are o arhitectură deosebită, nici nu zici că ești într-o gară.

poza steag american statie trenuri nyc grand central
interior Grand Central
poza interior statie trenuri america oras nyc vizita
arhitectura interior Grand Central

Grand Central impresionează prin scara somptuoasă, candelabrele de cristal şi plafonul pe care este pictat zodiacul.
Nu lipsesc magazinele, inclusiv un Apple Store, toaletele publice, iar dacă vi se face foame sau pur și simplu vreți să vedeți o frumoasă piață, nu ratați Grand Central Market.

poza piata legume fructe alimente grand central
Piata Grand Central

photosetup.ro

fotografie piata legume fructe alimente mancare america de nord
la piata

Nu-mi aduc aminte dacă mica piață este deschisă și în weekend, dar în timpul săptămânii programul era de la 07:00-21:00.

10. Brooklyn Bridge

poze lacatele iubirii podul brooklyn new york america fotografii
lacatele iubirii

Podul Brooklyn poate fi văzut de pe Staten Island Ferry, dar merită să-l vizitați mai de aproape. Din câte am înțeles, Brooklyn Bridge este spectaculos și seara, eu l-am vizita doar ziua. Mai multe detalii despre Brooklyn Bridge am publicat aici

11. Washington Square Park

poza arc triumf Washington Square Park
Arcul de Triumf – Washington Square Park – New York

Parcul Washington Square este mai mic decât Central Park, dar nu mai puțin interesant. În acest parc, inițial o plantație de tutun și apoi chiar cimitir unde au fost îngropate victimele epidemiei de febra galbenă ce a zguduit orașul la începutul anilor 1800, puteți vedea arcul Washington. Acest Washington Square Arch seamănă destul de mult cu Arcurile de Triumf întâlnite în Europa.

fotografie arhitectura arc triumg Washington Square Park america
detaliu Arc de Triumf New York

De fapt, din câte am aflat, Arcul de triumf, atracția principala a parcului, a fost construit în anul 1889, fiind doar o copie din lemn a monumentelor de același gen din Europa și fiind dedicat sărbătoririi a o sută de ani de la instalarea în funcție a președintelui Whahington. Deoarece reacția newyorkezilor a fost extrem de pozi­tivă, administrația locală a hotărât construirea unui monument din marmură care să fie ridicat în locul construcției provizorii.

Al doilea punct de interes este o frumoasă fântână arteziană, dar care, vara este folosită ca ștrand, uneori nu doar de copii!

poza baie fantana Washington Square Park america de nord vacanta
baie in fantana – Washington Square Park New York

Nu în ultimul rând, trebuie menționat faptul că Washington Square Park se află în Greenwich Village, cel mai boem cartier al orașului care nu doarmne niciodată. Tot prin zonă se termina celebra „Fifth Avenue”, în plus este cartierul unde s-au filmat exterioarele pentru celebrul „Sex în the city“, serial cu milioane de telespectatori și fani.

În weekend în parcul Washington Square (harta) au loc diverse spectacole și activității pentru familii. În Washington Square Park, spre deosebire de Central Park, nu am văzut alergători și nici persoane cu animale de companie.

poza magazin craciun america little italy
magazin Craciun deschis tot timpul anului – New York

Scurt videoclip din vacanța în New York City:

Bonus – lucruri de văzut și făcut aproape moca în New York!

Sunt aproape gratis in New York, pentru că totuși trebuie să aveți un card de metrou sau cardul 7-Day Unlimited Ride. Acestea vă permit să faceți călătorii cu telecabina prin New York, iar dacă vreți să faceți o baie în Atlantic sau să stați/plimbați pe plaja mergeți cu metroul până la Coney Island

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Sper că topul meu 11 gratis New York vă este util și nu în ultimul rând îți urez călătorie plăcută dar nu uita de asigurarea de călătorie!

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.